George Marin

Nu a existat surpriză în meciul de la Galați al Petrolului. Oțelul, echipă solidă, bine legată și bine articulată, a prezentat un prim „11” cu un portar român, cu un „under” evident român și cu nouă străini. Nimic surprinzător, pentru că nu era prima dată când Dorinel Munteanu își etala preferința pentru o astfel de componență a echipei sale. Petrolul, echipă ce stăpânește bine arta de a nu primi gol și arta de a lovi decisiv pe negândite, se afla la egalitate cu adversara în ceea ce privește meciurile nule. Nici componența echipei petroliste nu a fost o surpriză. Nici modul în care a decurs jocul nu a surprins. De aceea, „X” – ul nu a surprins pe nimeni. Totuși, cineva din arena de la Dunăre a fost surprins. Chiar ofițerul de presă al gălățenilor, cel care a mărturisit că i s-a întâmplat pentru prima dată în această ediție de campionat să vadă vreun jurnalist din partea echipei vizitatoare. Și nu unul, ci mai mulți deodată.
Surpriză nu a fost nici alegerea lui Musi pentru radiografia aparatului cu Raze Pix. O scanare rapidă a componenței celor două formații și o fotografie rapidă a momentului salutului au adus întrebarea la care trebuia să avem un răspuns: cum se va descurca Musi, unic atacant – Gicu Grozav a fost și retras, și „retras” – în fața cuplului de apărători centrali Cissé și Lovrić? Diferența de gabarit, una impresionantă în favoarea fundașilor Oțelului, lăsa să se întrevadă driblingul, șiretenia, ca posibilitatăți pentru Musi în a-i face pe cei doi să se îndepărteze unul de celălalt pentru a-și găsi spațiu de pătrundere. Tânărul petrolist posedă capacitatea tehnică de a produce astfel de acțiuni. Condiția esențială este ca să aibă mingea la picior atunci când inițiază acțiunea. Din păcate, el nu a beneficiat de posesia balonului. Musi a fost obligat să lupte pentru a intra în posesia balonului după pasele în adâncime care i s-au adresat (min. 10, 12, 15, 19, 32, 41, 52, 61, 62). Nu a avut șansă să prindă balonul. Ori lansările nu au avut gradul necesar de precizie, ori a fost contrat prompt, ori a fost deposedat în dezavantajată confruntare fizică imediat ce a preluat balonul (min. 5, 12, 19, 47, 52). Deși Musi a sprintat rapid spre terenul advers atunci când Zima a capturat balonul, portarul nostru a ezitat în a-l angaja (min. 48). Zima a făcut-o mai târziu, dar imprecis (min. 61). Mai mult, în puținele situații în care Musi a fost față în față cu apărătorii centrali ai oțelarilor, ploieșteanul părea că s-a aflat în fața stâncilor Scilla și Caribda. Dar, spre deosebire de stâncile mitice care se deschideau și se închideau la răstimpuri, cele gălățene doar se închideau. Și atunci, pe unde să treci? Musi nu s-a limitat în a alerga după aceste tentative de lansare sau chiar și după degajările fără șansă de câștig (min. 44). El a avut o bună acțiune pe partea dreaptă, cu mingea la picior, dar a pierdut în fața lui Silva Gomes pentru că a trebuit să încerce să intre spre interiorul terenului (min. 22). Așadar, tabelul alăturat nu trebuie evaluat strict în lumina cifrelor înscrise acolo, ci în concordanță cu imaginile vii.

La reluare, Musi a trecut mijlocaș dreapta, poziția lui normală – să o numim așa – una în care se simte evident mai bine. Cele 18 minute petrecute pe teren în partea secundă, până la înlocuirea sa, au fost cele mai prolifice din punct de vedere ofensiv. Deși, în această perioadă, Musi a avut un adversar direct mai înalt cu un cap decât el, mai sus pomenitul Silva Gomes, ploieșteanul și-a păcălit oponentul și a reușit singura lovitură pe poartă a Petrolului în tot meciul, una care nu a pus poarta gălățeană în mare pericol (min. 54). Asta dacă nu socotim lovitura de cap trimisă de Huja și deviată de portarul gălățean în bara transversală (min. 90+2). Lovitura liberă pe care Musi a obținut-o în poziție centrală, la 27-28 de metri de buturile adverse, a fost trimisă de Gicu Grozav în zid (min. 63). După consumarea loviturii, Oțelul a declanșat un contraatac viguros prin Bodișteanu, situație la care Musi s-a retras foarte rapid și a fost aproape de a câștiga balonul (min. 63). Nu a fost singura retragere rapidă a lui Musi. În altă situație cu mare potențial de pericol, petrolistul a insistat să-și împiedice adversarul prinzându-l din urmă, încercând fără succes chiar și un fault pentru care ar fi primit sigur avertisment (min. 60). Această acțiune arată și consistenta participare defensivă în fazele active (min. 28, 41), nu numai în cele fixe, la care, prin pozițiile ocupate, Musi a arătat că respectă dispozițiile de la cabină.
Musi a alergat și s-a luptat foarte mult. Schimbarea lui se datorează acestui fapt, cât și modificării strategiei petroliste. Tehnica îl ajută, respectarea disciplinei tactice este un punct bun pentru el, tot ce îi mai trebuie lui Musi sunt fortificarea, călirea, pentru a putea rezista la duelurile fizice cu adversari mult mai puternici. Implicarea în joc de care Musi face dovadă merită să fie apreciată chiar dacă Musi este doar împrumutat la Petrolul.