În anul 2000, în întreaga lume erau 1,36 miliarde de persoane dependente de nicotină. Raportul lansat recent arată că în 2022 erau 1,25 de miliarde de fumători. Asta înseamnă o scădere de 8 procente în 22 de ani. Acesta este și motivul pentru care specialiștii susțin că procesul este unul destul de lent.
Organizația Mondiala a Sănătății are o țintă stabilită în urmă cu mai mulți ani. La nivel global ar trebui să fie redus consumul de tutun cu 30% până în 2025. Problema este că vor fi foarte puține state care vor atinge acest procent, potrivit tvrinfo.ro și Hotnews.
În raportul prin care au fost examinate tendințele obiceiurilor legate de fumat au fost incluse 180 de țări. Până acum 150 dintre ele au reușit într-un procent mai mare sau mai mic să reducă numărul fumătorilor, însă doar 56 dintre ele vor avea cu o treime mai puține persoane dependente de nicotină.
Brazilia este țara care se poate lăuda cu o scădere de 35% a fumatului din 2010, în timp ce Olanda este pe punctul de a trece de 30%.
În schimb, șase țări au înregistrat o creștere a consumului de tutun din 2010 până în prezent. Pe această listă se află Congo, Egipt, Indonezia, Iordania, Oman și Moldova.
Problema este că tinerele generații se apucă destul de devreme de fumat. Încurajate cumva de vremurile pe care le trăim, când industria tutunului scoate diverse produse fără fum, cu tutun încălzit sau cu aburi, adolescenții nu se feresc să le testeze.
OMS arată că 10% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani din întreaga lume consumă unul sau mai multe tipuri de tutun. Asta înseamnă cel puțin 37 de milioane de adolescenți consumatori de tutun, din care aproape 12 milioane folosesc aceste produse noi. Aceste cifre sunt în mare măsură subestimate, deoarece peste 70 de țări nu oferă date despre acești tineri.