România a luat toate măsurile pentru a menţine o populaţie viguroasă de carnivore mari, inclusiv urşi, şi totodată a încercat să obţină sprijinul statelor membre UE, nu doar pentru relocarea unui număr de urşi, dar nu s-a obţinut niciun rezultat, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, în discuţiile avute în marja Consiliului Informal de Mediu, de la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Conform unei postări publicate de ministerul de resort pe propria pagină de Facebook, în cadrul reuniunii cu ministrul slovac al Mediului, Tomas Taraba, oficialul român a discutat despre adaptarea statutului de protecţie a ursului la nivelul Uniunii Europene (UE). Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) precizează că prin cei peste 15.000 până la 16.000 de urşi în UE, populaţia acestei specii este în creştere, “ceea ce duce la conflicte cu comunităţile locale de agricultură şi vânătoare”.
“În România, în ultimii ani, a crescut numărul interacţiunilor nedorite dintre om şi urs, ceea ce a dus la pagube materiale şi chiar la decese umane. În 2018 a fost aprobat un Plan naţional de acţiune al României pentru conservarea populaţiei de urs brun. În acest moment, se dezvoltă proiectul “Implementarea Planului Naţional de Acţiune pentru conservarea ursului brun în România”, finanţat prin LIOP. Prin urmare, partea română a îndemnat Comisia Europeană: să lanseze, aşa cum s-a făcut pentru populaţia de lup, un apel de colectare a datelor actualizate despre populaţia de urşi la nivelul UE, inclusiv despre conflictele cu activităţile umane şi atacurile asupra animalelor şi oamenilor; să reexamineze situaţia dacă şi în ce măsură legislaţia actuală este adecvată şi practică pentru a aborda ameninţarea crescândă a carnivorelor mari, în special a urşilor, păstrând în acelaşi timp obiectivul legal general de a atinge şi menţine o stare de conservare favorabilă pentru specii, pentru a introduce, acolo unde este necesar, o flexibilitate suplimentară, având în vedere situaţia specifică a fiecărui stat-membru”, notează sursa citată.