Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat pe site-ul propriu un ghid de protejare şi recuperare conturi social media, având în vedere riscurile cibernetice la care sunt expuse acestea. „Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? Echipa DNSC ţi-a pregătit un ghid extrem de util pentru protejarea şi recuperarea conturilor social media – Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok şi Youtube”, a transmis DNSC într-o postare pe Facebook, preluată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, conturile de social media sunt expuse la diverse riscuri cibernetice, iar utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de ameninţările potenţiale pentru a-şi proteja informaţiile personale şi prezenţa online.
În ghidul elaborat de DNSC sunt precizate câteva riscuri cibernetice comune asociate conturilor de social media, respectiv preluarea controlului asupra contului (Account Takeover Attack – ATO), atacuri de phishing, distribuţia de malware şi inginerie socială, cu explicaţii pe înţelesul tuturor asupra modului de operare pentru fiecare ameninţare.
De asemenea, ghidul prezintă câteva măsuri şi sfaturi pentru protejarea conturilor de social media, păstrarea informaţiilor personale în siguranţă şi prevenirea accesului neautorizat.
Astfel, reprezentanţii DNSC susţin că este esenţială crearea de parole puternice, cu o combinaţie de litere mici şi mari, cifre şi caractere speciale şi evitarea parolelor evidente, cum ar fi datele de naştere sau numele de familie. Alte sfaturi transmise de reprezentanţii DNSC sunt: autentificarea în doi paşi (2FA) pentru un strat suplimentar de securitate, în condiţiile în care acest lucru implică furnizarea unui cod generat pe dispozitivul mobil sau prin e-mail, în plus faţă de parolă.
De asemenea, specialiştii DNSC mai recomandă actualizări regulate ale aplicaţiilor de social media şi a celor asociate pentru a beneficia de cele mai recente opţiuni de securitate, monitorizarea sesiunilor active şi dispozitivelor conectate la contul de social media şi deconectarea sesiunilor neautorizate, folosirea unei reţele private virtuale (VPN) pentru conectarea la conturile personale de social media pe reţele publice, pentru a securiza conexiunea, precum şi evitarea aplicaţiilor neoficiale. Ghidul elaborat de experţii DNSC cuprinde în detaliu paşii care trebuie urmaţi pentru recuperarea conturilor de Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok şi Youtube, inclusiv Google. Acesta a fost realizat de experţii Mihai Rotariu, Daniel Abotezătoaei, Dan Andrieş. Mihaela Dan, Irina Nemoianu şi Cristian Nistor.
Ghidul se poate găsi integral la adresa: https://www.dnsc.ro/vezi/document/ghid-retele-sociale.
Potrivit DNSC, notificarea incidentelor se poate face prin formularul online de pe pagina de erb www.dnsc.ro, alerts@dnsc.ro sau apelarrea la 1911, care este numărul unui de urgenţă la nivel naţional dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică.