Grăsimile, proteinele animale, zahărul și alcoolul suprasolicită ficatul și toate aceste ingrediente se regăsesc, din abundență, pe mesele românilor de Sărbători. Pentru cei care suferă deja de boala ficatului gras, pericolul este cu atât mai mare. Cu toate acestea, ficatul nu are nevoie de cure drastice de detoxifiere, după o perioadă de excese alimentare. Ideal ar fi să consumăm cu moderație din toate preparatele de Sărbători și printre acestea să includem și alimente sau băuturi care sprijină funcția hepatică, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Ficatul este un organ vital cu multiple funcții în organism. Unul dintre rolurile sale esențiale este să elimine toxinele și deșeurile din corp. Modul său de funcționare este complex: tot sângele care pleacă din stomac și intestine trece prin acest organ vital. Ficatul procesează sângele, reținând substanțele nutritive valoroase și eliminând deșeurile și substanțele toxice, inutile organismului.
Mai mult, ficatul este implicat în peste 500 de funcții importante, printre care producerea bilei, care ajută la descompunerea grăsimilor în intestine, filtrarea sângelui de substanțe toxice, reglarea procesului de coagulare și eliminarea bacteriilor din fluxul sanguin.
Boala ficatului gras – un „ucigaș tăcut”
Deși ficatul este un organ care se regenerează, consumul în exces al alimentelor procesate și pline de grăsimi și zahăr adăugat și alcoolul pot duce la apariția steatozei hepatice, numită popular ficat gras.
Conform statisticilor, la nivel mondial, 32% dintre adulți suferă de ficat gras, o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat și declanșarea inflamației. Prevalența este în creștere peste tot în lume, odată cu incidența tot mai mare a obezității, diabetului zaharat de tip 2 și sindromului metabolic, susțin autorii unui articol publicat în revista de specialitate Clinical Medicine. Medicii estimează că, în următorul deceniu, această afecțiune va deveni cauza principală de ciroză care necesită transplant.
Steatoza hepatică este adesea denumită un „ucigaș tăcut”, pentru că majoritatea celor afectați nu prezintă simptome până când afecțiunea nu ajunge în stadii avansate.
Principala cauză a ficatului gras non-alcoolic – pentru că există și steatoză hepatică provocată de consumul excesiv de alcool – este alimentația bogată în grăsimi și carbohidrați, situație frecvent asociată cu obezitatea și diabetul zaharat de tip 2. La apariția acestei suferințe hepatice contribuie, de asemenea, sedentarismul și zahărul adăugat, despre care s-a demonstrat că este nociv pentru ficat.
Dar și înfometarea prelungită sau dietele hipocalorice severe pot induce apariția steatozei hepatice motiv pentru care curele drastice de detoxifiere, după o perioadă de excese, nu sunt deloc benefice ficatului.
Astfel, după Sărbători, dar și la mesele festive, ar fi indicat să consumăm cât mai multe alimente și băuturi care sprijină funcția hepatică, printre care uleiul de măsline, peștele gras, fructele de pădure, usturoiul, ceaiul verde, cafeaua și cât mai multe legume proaspete.