Violeta Stoica

În septembrie 2022, reprezentanții Ministerului Dezvoltării anunțau finanțarea – din Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” – a două importante obiective din comuna prahoveană Blejoi: ”Execuție canalizare menajeră și pluvială pe partea stângă și pe partea dreaptă a străzii DC 10A (Radu Tudoran)”, pentru care s-a alocat din programul guvernamental suma de 21,5 milioane de lei, și ”Rețea canalizare menajeră și pluvială pe partea dreaptă a străzii Teleajenului, sat Ploieștiori, comuna Blejoi”, pentru care a fost alocată suma de 4,5 milioane de lei.
Ambele proiecte vin în completarea celor încheiate deja în comuna Blejoi,
respectiv sistemul de canalizare pe tronsonul principal, de la granița cu comuna
Păulești și până la Țânțăreni, dar și stația de epurare.
În cazul primului proiect finanțat prin PNI ”Anghel Saligny”, a cărui valoare totală se ridică la 32,6 milioane de lei (din care 11,1 milioane de lei de la bugetul local), încă 3.000 de locuitori ai satului Blejoi vor fi racordați la canalizare, după finalizarea lucrărilor demarate în vara acestui an.
În urma desemnării câștigătorului licitației, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna august 2023, cu termen de finalizare 24 de luni, având în vedere dimensiunea rețelei care trebuie executată – 13.464 de metri de canalizare menajeră și alți 11.196 de metri de canalizare pluvială! În prezent, sub supravegherea reprezentanților Primăriei Blejoi, lucrările pentru introducerea canalizării în satul Blejoi sunt în plină desfășurare, recent fiind dat ordinul de începere și pentru cel de-al doilea proiect, care vizează realizarea canalizării menajere în satul Ploieștiori, pe partea dreaptă a străzii Teleajenului, cu racorduri individuale, dar și canalizare pluvială.
Aici, lucrările vor cuprinde străzile Jiului, Uranus, Eforie, Stelelor, Siretului, Lunii, Soarelui, Orion, Cometei, Saturn, Neptun, Prahovei, Eternității, Cricov, Aleea Izvor, Argeșului, Dâmboviței, Doftanei, Calea Buzăului, unde vor fi executate colectorul pentru apele menajere, în lungime de 6.164 de metri, canalizarea pluvială – de 3.220 de metri, dar și 470 de racorduri individuale.”Îi asigur pe locuitorii comunei Blejoi că urmărim îndeaproape execuția lucrărilor, care de altfel avansează rapid, astfel încât acestea să se încheie la termenul prevăzut în contract, chiar mai devreme, dacă va fi posibil. Încercăm să grăbim totul, dar și să menținem standardele de calitate obligatorii. Într-adevăr, perioada de execuție este extinsă și le cerem scuze cetățenilor pentru disconfortul inevitabil apărut ca urmare a demarării acestor lucrări! Însă, ulterior, după ce vom încheia și această etapă de introducere a canalizării, vom trece la modernizarea infrastructurii rutiere, ca în satul Țânțăreni. Străzile afectate vor fi refăcute fie din fonduri proprii, fie prin intermediul altor surse de finanțare, cum sunt și cele două proiecte de extindere a canalizării, aflate în lucru în prezent” – Adrian Dumitru, primarul comunei Blejoi.
Extinderea rețelei de canalizare vine în completarea dotărilor de infrastructură executate deja în comuna Blejoi, ai cărei locuitori vor dispune, prin proiectele derulate de echipa condusă de primarul Adrian Dumitru, de tot confortul de care au nevoie.