International Football Association Board (IFAB), organismul care are în responsabilitate stabilirea regulilor fotbalului, analizează în prezent posibilitatea de a introduce un amendament menit să ofere o mai bună protecție arbitrilor. Este luată astfel în considerare o potențială nouă regulă: eliminare pentru o perioadă de 10 minute pentru fotbaliștii care protestează vehement în fața arbitrilor.
Potrivit informațiilor publicate de The Times, IFAB ia în calcul de asemenea posibilitatea de a adăuga o regulă similară celei existente în rugby, prin care căpitanul echipei să fie singurul autorizat pentru a purta discuții cu arbitrii cu privire la anumite decizii luate în timpul meciului.
În prezent, nu sunt deloc rare momentele în care arbitrul este înconjurat de jucătorii uneia sau ambelor formații, care caută să pună presiune pe deciziile sale în momente cheie, controversate, care pot influența soarta partidei.
Tensiunea de acest gen este departe de principiul fundamental al sportului, acela de fair-play, însă este inevitabilă în unele momente. În prezent, majoritatea operatorilor licențiați în România oferă pariuri pe cartonașe, eliminări și faulturi, iar astfel oferta lor ar putea fi diversificată cu un nou tip de pariu – cel pe eliminările de 10 minute.
Nu este prima dată când s-ar modifica reguli la fotbal
Regulile în fotbal nu sunt făcute să fie pentru eternitate, de-a lungul timpului fiind introduse unele prevederi care astăzi ni se par absolut normale. Practica din teren determină adoptarea unor decizii. Un bun exemplu este regula golului de aur. De altfel, regulile cu privire la prelungirea meciurilor decisive s-ar modificat de mai multe ori de-a lungul timpului, chiar în funcție de competiție.
Fanii fotbalului trebuie să știe că inclusiv regula loviturii de la 11 metri nu a existat de la începuturile fotbalului organizat în mod profesionist. Inițial, nu exista o astfel de pedeapsă, iar jucătorii din apărare aveau tendința de a acționa foarte agresiv în propriul careu, pentru a opri cu orice preț atacurile adverse, rezultând accidentări serioase. Pe data de 2 iunie 1891, același for care acum discută modificarea regulilor a adoptat prin vot, în unanimitate, legea penalty-ului. Propunerea a fost înaintată de Federația Irlandeză de Fotbal. William McCrum, care juca pe postul de portar la echipa FC Milford din Irlanda, este cel care a venit cu ideea.
Eliminarea de 10 minute ar preveni unele excese ale jucătorilor
IFAB a început să testeze regula eliminării de 10 minute la nivelul echipelor de juniori încă din anul 2019, iar aceasta s-a dovedit a fi un succes, conducând la o scădere cu 38% a momentelor în care fotbaliștii protestează vehement. Excesele jucătorilor ar fi astfel prevenite prin impactul semnificativ al pedepsei. Cele 10 minute în care o echipă ar fi în inferioritate numerică ar pune cu siguranță în dificultate strategia de joc.
Lukas Brud, directorul executiv al IFAB, a explicat că dorește să extindă testarea noilor reguli și în cadrul competițiilor pentru seniori, cât mai curând. Dacă regulile se vor dovedi eficiente, sunt șanse mari ca acestea să fie implementate la nivel general în fotbal.
„Jucătorii nu sunt prea îngrijorați când știu că pot primi un cartonaș galben dacă spun ceva nepotrivit unui arbitru. Însă ar fi o mare diferență dacă ar fi conștienți că vor sta aproximativ 10% din meci pe marginea terenului. Există mult interes din partea diferitelor părți interesante și pentru ideea ca doar căpitanul să poată aborda arbitrul într-un mod decent. Jucătorii care merg la arbitru într-o manieră agresivă pur și simplu nu mai pot fi tolerați. Am văzut în multe rânduri jucători care merg în spatele arbitrului, iar alții vin din față pentru a se asigura că nu scapă. Dacă doar căpitanul ar putea sta de vorbă cu arbitrul, atunci el ar putea ca ulterior să le explice coechipierilor ce s-a întâmplat. Regula aceasta a funcționat bine în alte sporturi, cum ar fi rugby sau baschet”, a declarat Lukas Brud, citat de publicația The Times.
(P)