Nicoleta Dumitrescu

Conștiente că primul tur de alegeri din anul electoral 2024, cel al alegerilor europarlamentare, este cel care va da tonul în preferințele electoratului și pentru celelalte scrutine, partidele de pe scena politică din România deja se pregătesc pentru primul mare examen la urna de vot. Concret, unele dintre formațiuni au și furat startul cu multe luni înaintea declanșării campaniei electorale, anunțând atât candidații pentru Parlamentul European, cât și o parte dintre promisiuni, în condițiile în care alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024.
Este cazul celor de la USR care, recent, cu foarte mult festivism, din care nu a lipsit nici ploaia de confetti sclipicioase, și-au lansat candidații pentru primul tur de alegeri de anul viitor, respectiv europarlamentare, cum era de așteptat din discursurile acestora fiind nelipsite și marile avantaje ale României și poporului ei dacă, evident, electoratul îi va vota în primul rând pe ei. Astfel, din nou, pe scenă, dinspre politicieni s-au auzit promisiuni de genul: ”vom schimba România şi o vom transforma într-o ţară modernă, în care munca și activitatea cinstite vor fi răsplătite corect, în care regulile sunt reguli pentru toată lumea, în care statul este în serviciul oamenilor şi nu al politicienilor…”; ”se golește țara de deștepți pentru că mulți dintre românii deștepți care au luat calea pribegiei s-au prins că nu mai merge cu poleiala, că poleiala acestei țări nu este decât o păcăleală, o minciună…”
Dacă respectivii politicieni nu ar fi gustat și ei din borcanul cu miere de la guvernare, nu cu prea multă vreme în urmă, poate că unii dintre români ar fi tentați să aprecieze acest gen de discurs, considerând că, iată, față de cei pe care îi știm, vin unii, din spate, care par a fi nepătați, cu experință și dornici de muncă în folosul statului.
Numai că, iată, deja, nici nu și-au încheiat bine mandatul pe care îl au acum, că, din nou, politicienii vin cu aceleași texte, prelucrate, că dacă vor primi votul de la popor atunci au capacitatea de a schimba relele făcute de alții și să transforme România într-o țară modernă!
Ce omit însă politicienii să spună în discursurile lor – iar acest defect îl au cam toți- este faptul că aceștia nu se află la prima experiență în a cere votul electoratului, promisiunea de a transforma România într-o țară modernă fiind auzită nu numai la precedentele alegeri, ci, în ultimele decenii, cam o dată la patru ani.
Cât privește păcăleala poleialei, și aceasta invocată în discursurile menționate mai sus, oare de către cine a fost inventată? Nu tot de către politicieni și tot în anii electorali? Cam da, în condițiile în care nu este formațiune politică ori candidat care să nu înfășoare frumos, în staniol, povești frumoase despre ceea ce vor face și vor drege ei dacă vor primi votul și vor ajunge la guvernare.
Partea tristă vine însă din faptul că, deși nu au reușit să demonstreze că au avut, în realitate, specialiștii cu care se tot lăudau că vor putea să schimbe lucrurile, dar și că nu au avut strategia, capacitatea și experiența necesare ca și în România să apară binele tot promis, partidele, la fiecare rundă de alegeri, au curajul să se prezinte, din nou, în fața electoratului, evident cu aceleași promisiuni reciclate. Or, asta demonstrează nimic altceva decât că ea, politica, se ascunde sub o mare și sclipicioasă poleială!