Ieri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că vizita sa surpriză la sediul NATO din Bruxelles este esenţială pentru a organiza rezistenţa Ucrainei în această iarnă, au transmis AFP şi DPA, preluate de Agerpres. Kievul se teme de o nouă campanie de bombardamente ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Prima deplasare a lui Zelenski la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la începutul invaziei ruse în Ucraina va fi ”esenţială pentru rezistenţa noastră în această iarnă”, a scris liderul ucrainean pe Telegram. El a adăugat că va participa ”pentru prima dată” în persoană la o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Este de aşteptat ca discuţiile, la care iau parte reprezentanţii ai aproximativ 50 de ţări, să se concentreze pe asistenţa multilaterală pentru Kiev.
Şeful statului ucrainean a afirmat că armata sa are nevoie de rachete cu rază lungă ”în puncte geografice foarte concrete ale teritoriului” ucrainean, pentru a putea depăşi perioada de iarnă. Această asistenţă este necesară pentru a apăra infrastructura energetică a Ucrainei, vieţile civililor şi exporturile de cereale, a mai spus Zelenski la sosirea la sediul NATO, unde a fost întâmpinat de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.