Alina Bunghez
Din 6 octombrie 2023, orașul Comarnic are un nou cetățean de onoare. Un om de cultură, un artist, un pedagog, un actor recunoscut atât pe marile scene naționale și internaționale de teatru, dar și datorită rolurilor remarcabile jucate pe marele ecran, un director de instituție culturală…un om de o calitate rar întâlnită. Este vorba despre nimeni altul decât de maestrul Dorel Vișan.
Sosit la Comarnic la acest început de octombrie, Dorel Vișan a primit distincția de „Cetățean de Onoare al orașului Comarnic”, ca semn de recunoaștere a meritelor sale artistice, a vastei experiențe profesionale și a modului în care a purtat întotdeauna numele României pe toate culmile culturale pe care a urcat, prin talent, har și determinare. Ceremonia a avut loc la Muzeul Cinegetic de la Posada, în aplauzele a zeci de persoane iubitoare de cultură și artă.
Maestrul Dorel Vișan le-a pregătit spectatorilor un discurs plin de profunzime, despre limba română, despre identitatea națională, dar și despre oameni și suflet. O adevărată lecție de morală asupra căreia toți cei prezenți s-au oprit pentru o clipă, într-un moment de reflecție.
Dorel Vișan este actor, a fost director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, dar și un apreciat poet. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.
În anul 1965, Dorel Vișan a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București, iar după absolvire, a devenit actor al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, unde a activat până la pensionarea sa, în anul 2000. A fost director general al instituţiei între anii 1993–2000. În anul 2004, Dorel Vişan a devenit Doctor în arte, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.
În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia „Păcală”, urmând alte peste 60 de roluri, unele dintre acestea memorabile, rod al colaborării cu regizori importanți printre care: Geo Saizescu, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu, Sergiu Nicolaescu, Mircea Danieliuc, Șerban Marinescu.
Dorel Vişan a avut şi o carieră didactică deosebită, fiind profesor la Universitatea “Babeș-Bolyai”, a predat cursuri de regie la Conservatorul „Gh.Dima› din Cluj-Napoca și de actorie la Universitatea din Oradea. S-a remarcat, de asemenea, şi prin colaborarea cu Teatrul Naţional Radiofonic. O altă pasiune a sa este poezia – fiind şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj – Dorel Vişan semnând mai multe volume de poezie. În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista „Steaua’.
De-a lungul carierei, Dorel Vișan a primit mai multe distincții, dintre care amintim:Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981),Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța (1995), Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003). La 30 mai 2002, Dorel Vișan a fost decorat de Președinția României cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, “pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Pentru toate aceste merite culturale și pentru a lega numele unui om de o incontestabilă valoare artistică de numele orașului nostru, într-o colaborare culturală și de prietenie, autoritățile locale au considerat oportun acordarea titlului de Cetățean de Onoare al orașului Comarnic actorului Dorel Vișan. Din sală nu au lipsit oameni de cultură din Prahova, profesori, muzicieni sau profesioniști în administrație publică. Poetul Vasile Ioan Ciutacu- și el Cetățean de onoare al orașului Comarnic- i-a dedicat maestrului Vișan o compoziție proprie, intitulată „Toamna sfântă”, precum și primul număr al revistei culturale ”Lespezi”, lansată la Comarnic în anul 2019.
Momentul onorant din 6 octombrie 2023 a fost încununat printr-un concert de canțonete, susținut de trei muzicieni de marcă: Alexandru Burcă (pian), Bogdan Platy (vioară) și Florin Ganea (bas-bariton), artiști cu vastă experiență muzicală, care au adus la Comarnic, prin proiectul „Sogno D’Amore”, cele mai frumoase canțonete italiene. Concertul a continuat seria de evenimente organizate sub titulatura ”Concert la Castel”, care a debutat în 2021 la Castelul familiei Bibescu de la Posada.