V. Stoica

Un bărbat din orașul Slănic, trimis în judecată pentru violență în familie, a fost condamnat de Tribunalul Prahova la 12 ani de închisoare și plata a câte 10.000 de euro pentru fiecare dintre rudele femeii care a fost bătută și, ulterior, lăsată să moară pe un teren viran din localitate.
După rămânerea definitivă a acestei hotărâri de condamnare, din pedeapsă ar urma să fie dedusă perioada în care bărbatul a fost arestat preventiv, respectiv din luna februarie 2022 și până la zi. În plus, după executarea pedepsei, timp de patru ani, condamnatul nu va avea voie să dețină, să poarte sau să folosească orice categorie de arme.
„La data de 2 februarie a.c., în jurul orei 8,00, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Slănic au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie a fost găsită decedată pe un teren din apropierea unei locuinţe din oraşul Slănic. La faţa locului, poliţiştii au identificat cadavrul unei femei de 46 de ani, iar la examinarea fizică a acestuia au fost identificate mai multe leziuni traumatice. Din primele verificări s-a stabilit faptul că femeia de 46 de ani ar fi avut un conflict cu concubinul acesteia, ea luând hotărârea să părăsească domiciliul. La scurt timp după aceea, femeia a fost găsită decedată în apropierea locuinţei sale”, anunța, la începutul lunii februarie 2022, Poliţia Prahova. Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au ajuns la concluzia că bărbatul a plecat de acasă împreună cu femeia care fusese bătută de mai multe ori de-a lungul zilelor de 31 ianuarie și 1 februarie, în noaptea de 1/2 februarie 2022, într-o noapte în care temperaturile erau sub zero grade Celsius. Pe drum spre o stână părăsită, unde ar fi vrut să ajungă bărbatul împreună cu concubina sa, femeii i-a venit rău și a căzut pe un teren viran, plin cu arbuști. Acolo a și rămas, până dimineață, când i-a fost găsit trupul neînsuflețit, pentru că inculpatul condamnat de Tribunalul Prahova luni, 2 octombrie, a plecat și a lăsat-o singură, fără să ceară ajutor la 112.
Într-o primă fază, dosarul de violență în familie a fost trimis în judecată la Judecătoria Vălenii de Munte, însă, la finalul anului trecut, magistrații de la această instanță au dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunile de violență în familie și lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate în infracțiunea de violență în familie raportată la articolul 188 Cod penal – Omorul. Tot atunci, s-a declinat competența de soluționare a cauzei penale în favoarea Tribunalului Prahova.
Decizia magistraților de la Tribunalul Prahova, dată pe 2 octombrie, poate fi atacată de către inculpatul aflat acum în stare de arest preventiv.