Nicoleta Dumitrescu

Cu informații detaliate aflate mai mult pe surse și suferind o serie de modificări, mult anunțatele măsuri fiscale par să fi intrat în linie dreaptă, direcția trasată fiind aceea deja anunțată de către premier – asumarea în Parlament. În comparație cu durata până la care inițiativele gândite să acopere golul existent la bugetul local au fost puse pe hârtie, de data aceasta se pare că asumarea se dorește a fi una de tip ”fulger”, adică să se producă în această săptămână, astfel încât ceea ce este trecut negru pe alb în proiect să poată intra în vigoare cu prima zi a lunii viitoare, adică peste câteva zile.
Dincolo de cifre și cuvinte, e multă emoție adunată în acest proiect, dar și compromisuri, care mai de care, având în vedere faptul că orice rând trecut în acest proiect și orice modificare au fost făcute cu gândul la anul viitor, care este, dincolo de toate, unul mai ales electoral.
În ceea ce privește linia dreaptă așternută în fața asumării în Parlament a mult trâmbițatului dar și contestatului pachet legislativ fiscal, cele două partide aflate la guvernare nu au deloc emoții pentru că PSD și PNL au majoritate confortabilă când vine vorba despre voturi ”pentru”, mai mult decât atât UDMR a anunțat, prin vocea liderului său, că nu va semna o potențială moțiune de cenzură dacă Guvernul va ține cont și de propunerile formațiunii sale. Așa că, indiferent dacă parlamentarii vor mai depune sau nu și alte amendamente la proiect, ori dacă opoziția va depune moțiune de cenzură împotriva premierului, coaliția aflată la guvernare nu trăiește în aceste zile clipe de prea mare tensiune știindu-și asigurate, deja, voturile.
În ceea ce privește marile reforme anunțate de premier prin aplicarea acestui pachet, rămâne de văzut dacă se și vor adeveri, având în vedere că unele dintre acestea au mai fost fluturate și cu alte ocazii. De exemplu, este de așteptat cum se va pune în practică stimularea muncii cinstite și descurajarea portițelor de optimizare fiscală și de evaziune. Pentru că, după cum s-a văzut inclusiv recent, unul dintre aleșii locali, precum șeful administrației județene din Vaslui, Dumitru Buzatu, creditat cu foarte multă încredere datorită vechimii și rezultatelor sale din partid, nu s-a jenat când a pus geanta cu peste un milion de lei în portbagajul mașinii sale, când a fost tras pe dreapta și luat la întrebări de procurori susținând că sunt bani din… economiile familiei.
Pe de altă parte este de văzut, în condițiile în care se tot bate moneda pe reducerea cheltuielilor statului, cum și în ce măsură va avea loc și reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală. Și asta din cauza faptului că, se știe, stufoșenia de consilieri și de băgători de seamă a fost posibilă tot grație partidelor care imediat după alegerile din 2020 au ținut să-și recompenseze, într-un stil aparte, aportul colaboratorilor și prietenilor la aducerea de voturi.
Oricum, destul de multe mize sunt puse la bătaie de cele două partide, dovadă că pe lângă noua filozofie gândită în cazul companiilor mari, în ceea ce privește taxele, au fost introduse și inițiative cu mare impact la popor, precum creșterea salariului minim pe economie, inclusiv a salariului minim în construcții.
Prin urmare, în aceste zile, în linie dreaptă, fulger, ca să fie astupată gaura de la bugetul local, cei de la guvernare își vor asuma în Parlament anunțatele măsuri fiscale. Cei care și-au programat însă nunta și botezul celor nou veniți pe lume pot să stea mai mult decât liniștiți: banii primiți ca dar nu vor fi impozitați, după cum a dat asigurări însuși premierul!