Nicoleta Dumitrescu
Deși pachetul de măsuri care să aibă ca rezultat reducerea celebrei găuri de la bugetul statului este mult mai presant, politicienii- mai ales cei care sunt acum la guvernare – stau cu gândul tot la ceea ce aceștia consideră că este un subiect mult mai de interes, și anume pachetul de alegeri de anul viitor!
De fapt, anul electoral 2024 a început deja să ”încolțească” în mintea politicienilor, care mai de care aruncând, deja, în spațiul public posibile variante de prietenii politice, cu care să se vină în fața electoratului. Liderul Marcel Ciolacu, de pildă, a admis că există discuții în ceea ce privește posibilitatea de întocmire de liste comune PNL-PSD, în acest context recunoscând că nu exclude nicio alianță pentru următoarele alegeri. Liberalii, în schimb, sunt ceva mai rezervați, Nicolae Ciucă declarând recent, cităm, ”că toate ipotezele și toate variantele de lucru pentru un construct politic (?!?) sunt pe masa fiecărui partid”! Căutând în DEX care este definiția cuvântului construct- și anume concept abstract realizat pe baza activității practice intuitive; sistem teoretic ipotetic- pare că liberalii, în contextul în care au anunțat că sunt hotărâți să răspundă tuturor provocărilor venite dinspre colegii de coaliție, pentru a crea un pic de incertitudine, strecoară și câte un pic de filozofie, doar-doar va pricepe cine trebuie încotro aceștia vor să bată! Pentru că pare că altceva îi frământă și mai tare pe politicienii care au puterea, și anume că este nevoie să se identifice care sunt …așteptările electoratului, mai exact ce-și dorește electoratul! Dacă asta-i frământă pe politicienii din coaliție, atunci, cu adevărat, aceasta este încă o dovadă că ei trăiesc, în continuare, în lumea lor, lumea paralelă, cu totul diferită de cea a românilor care se confruntă cu realitatea de zi cu zi.
Dar care sunt așeptările electoratului și ce își dorește acesta? Politicienii nu mai trebuie să mai facă niciun efort pentru a căuta răspunsurile, pentru că acestea au fost rostite de atâtea și de atâtea ori de către români, în ultimii ani, ori de câte ori au fost alegeri! În primul rând, românii tânjesc după o viață care să fie mai așezată și în care să nu mai plutească atâta incertitudine. Vor, totodată, și mai multă corectitudine și asumare a promisiunilor. Nu mai vor reforme care nu-și au rostul, așa cum s-au tot văzut în ultimii ani și cum se vede și în momentul de față. Dar, până la urmă, există vreo speranță de mai bine?!
Greu de presupus, în condițiile în care politicienii sunt precum în celebra zicală ”Lupul își schimbă părul, dar năravul ba! ”. Pentru că se tot se vorbește despre strategii electorale, dacă este bine sau nu ca unele partide să candideze la viitoarele alegeri, din 2024, pe liste comune sau separat, în fapt nu e partid care în primul rând să nu-și vadă propriul interes, respectiv cel de a acumula cât mai multe voturi. Iar asta înseamnă, de fapt, că nimic nu s-a schimbat, în ciuda faptului că politicienii vorbesc mereu că este nevoie de schimbare, o schimbare în bine care, firește, vine numai odată cu ei!
Deși nu mai este mult până la anul, când sunt atâtea runde de alegeri, pare că politicienii nu vor nici de data aceasta să-și schimbe strategiile, ținând morțiș să meargă pe aceleași căi bătătorite ale promisiunilor pompoase care vor fi date, din nou, cu mult sclipici. Dacă tot își doresc să vadă care sunt așteptările electoratului, atunci să se pună, măcar pentru o singură zi, în locul românului de rând, să vadă dacă pot face față presiunilor zilnice, numărând banii până la ultimul leu. Dar, politicienii nu au timp de așa ceva; ei au sarcini mult mai importante – să pună țara la cale…