• Mâine, acesta își va lansa, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie, volumul antologic “Poezii alese“
Luiza Rădulescu Pintilie
– Distinse domnule Nicolae Croitoru, deși aţi debutat literar în vremea în care eraţi elev la o școală tehnică din Moreni, aţi ales să debutaţi oficial, în volum, târziu, abia când aţi ajuns la vârsta înţelepciunii de 70 de ani și aţi dat fiecărui vers o îndelungă șlefuire, iar după ce aţi lansat șase volume de versuri și proză veţi trăi, chiar mâine, emoţia și bucuria unei alte întâlniri cu cititorii. Ce le propuneţi de această dată?
– Vă mulțumesc pentru întrebare și, deopotrivă, mă plec respectuos în fața cititorilor mei prahoveni, care îmi sunt prieteni, colegi de muncă și coabitare pe aceste plaiuri frumoase. Să răspund la întrebare. Voi prezenta pe larg, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie, ediția a XIII-a, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu alți jucători importanți din cultură, a șaptea carte publicată în ultimii șapte ani, care sintetizează creația mea poetică din această perioadă.
Cartea se numește ”Poezii alese” și însumează trei sute cincizeci de titluri, mai mult de jumătate fiind poeme noi, inspirate din realitatea ”sublimă și imprevizibilă” a ultimilor ani ai existenței noastre.
Cartea va fi în librării imediat după lansarea oficială care are loc în ziua de joi 14 septembrie, ora 18,00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din București.
– Se regăsesc în scrierile dumneavoastră de până acum multe teme de reflecţie, de la cele pe care le exprimă moto-urile alese, la cele care exprimă propriile gânduri, emoţii, trăiri. În una dintre acestea spuneţi: ”pentru mine, credinţa este în Om (…) Omul va câștiga bătălia”. Cu toate câte frământă prezentul și fac și mai greu de anticipat viitorul, continuaţi să împărtășiţi același gând?
– În ceea ce privește ”credința mea în Om” vă confirm că rămâne statornică și nedisimulată. Pentru mine, Omul este Dumnezeul meu și m-aș bucura mult dacă această credință ar pătrunde printre semenii noștri în sensul ei izbăvitor și de primenire a omenirii pentru un viitor mai sigur, previzibil și înălțător. Omenirea este aproape de o criză existențială, stadiul dezvoltării civilizației sale atinge o limită care întunecă viitorul; resursele de consum se împuținează, cunoașterea și știința devin o forță necontrolată și schimbă raportul dintre om și natură, iar formele de organizare socială devin anacronice și uneori absurde. Evoluția, accelerată de omul însuși, depășește și întunecă, de multe ori, capacitatea de prognoză a umanității asupra propriului destin. Omul, eroul meu, devine, în acest caz, singura variantă de protecție a ariei existențiale a omenirii, de limitare a dezechilibrelor create în sistemul geopolitic și social, dar și de unire a forțelor umanității pentru salvgardarea planetei și a civilizației albastre. El este singura ființă inteligentă capabilă să sincronizeze cunoașterea cu evoluția, cu transformările evului pe care-l trăim. Aici, însă, există și un ”Dar” cu majuscule! El trebuie să se transforme în promotor al evoluției, într-o pârghie de echilibru dinamic între om și natură, între el și societate, trebuie să se transforme el însuși. Din păcate, acum asistăm la o excrescență a dezumanizării. Omul tinde să se desprindă de rădăcina sa, să-și atace genomul propriu și, culmea, să-și amaneteze mintea la făpturi care, poate da sau poate nu, vor contribui la dezumanizarea sa. Omul trebuie să înțeleagă că toate concesiile făcute în defavoarea integrității sale genetice și evolutive sunt semne de regres și început de sinucidere a speciei ”Homo”. Eu cred că Omul va părăsi cât de curând aventura hazardului și va reveni cu picioarele pe pământ, că Planeta Albastră va evita colapsul nebuniei sinucigașe, iar credința în Om va deveni religia unei noi deveniri a societății umane.
– Când și unde va avea loc lansarea noului volum și cine vă va însoţi în acest moment important din viaţa unui scriitor?
– Lansarea volumului ”Poezii alese” se va face oficial în cadrul manifestărilor Festivalului Internațional de Poezie, la care participă reprezentanți din douăzeci de țări, de pe patru continente, scriitori, oameni de cultură, personalități de notorietate publică din țară etc. În Aula Bibliotecii Centrale vor conferenția, pe marginea volumului: prof. univ. dr. Ilie Bădescu – membru corespondent al Academiei Române, Dan Cristea – critic literar, director al revistei Luceafărul de dimineață al Uniunii Scriitorilor, Octavian Știreanu – jurnalist și scriitor, Dan Constantin – publicist, redactor șef al Revistei Ziariștilor Profesioniști, Ștefan Mitroi – scriitor și publicist, Cristian Niculescu – editor al Editurii Niculescu, precum și alți prieteni care vor dori să ia cuvântul.
Festivitatea lansării va fi condusă de Ioan Cristescu – director al Muzeului Național al Literaturii Române și doamna Mireille Rădoi – director al Bibliotecii Centrale Universitare.
– Care aţi vrea să fie mesajul cu care să rămână cei care vor citi noua dumneavoastră carte?
– Mesajul meu pentru cititorii prahoveni este ca poezia să revină în sufletele lor, pentru a trece mai ușor peste aceste vremuri tulburi și fără orizont. Vă asigur de toată prietenia mea.