Într-un studio realizat pe o perioadă de 34 de ani, ale cărui rezultate au fost publicate în 2018, cercetătorii de la Harvard au identificat cinci factori ce garantează longevitatea: alimentația sănătoasă, exercițiile fizice practicate cu regularitate (cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi), greutate sănătoasă (un indice de masă corporal între 18.5 și 24.9), consum moderat de alcool și absența fumatului. Participanții la studiu care au integrat în viața lor toți cei cinci factori enumerați au trăit cu până la 14 ani mai mult decât cei care nu au bifat niciuna dintre condiții. Într-o cercetare publicată de către JAMA Internal Medicine în 2020 – citată de Hotnews – sunt prezentate dovezi care atestă faptul că înlocuirea proteinelor animale într-un procent de doar 3% cu proteine vegetale a redus cu până la 10% decesele indiferent de cauze ale persoanelor vizate. Un alt studiu publicat în iulie 2022 de către British Medical Journal arată că un aport mai mare de calorii sub formă de proteine vegetale (fasole, nuci, cereale integrale) a redus riscul de moarte prematură în rândul oamenilor cu un procent de 5%.