N.Dumitrescu
Declanșat săptămâna trecută, protestul angajaților din finanțe continuă, așa cum au și anunțat, pe perioadă nedeterminată.
Ieri dimineață, funcționarii Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești au întrerupt din nou activitatea, pentru a patra oară consectiv, în intervalul orar 8.30-11.00, și au protestat pașnic pe treptele sediului de pe strada Aurel Vlaicu fără însă ca, de data aceasta, să fie afectat și lucrul cu publicul. Potrivit liderului de sindicat Aurel Fănică, având în vedere nepunerea în practică a promisiunilor făcute de către ministrul de Finanțe, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe, afiliată la Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor ”SED LEX”, a decis, pe data de 28 august a.c., declanșarea conflictului de muncă la nivel național, respectiv la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul de Finanțe, ANAF, DGRFP, la Ministerul de Finanțe fiind aduse la cunoștință revendicările, motivarea și propunerile de soluționare a acestui conflict.
”Declanșarea conflictului de muncă înseamnă că se poate trece la pasul următor, negocierile, știindu-se, deja, care sunt revendicările noastre. Însă, după cum arată semnalele, se pare că aceste negocieri se vor încheia, mai mult ca sigur, cu un refuz. Drept pentru care ne vom pregăti pentru grevă generală, ceea ce va însemna închiderea totală a activității în domeniul fiscal”, ne-a declarat liderul sindical. Întrebat dacă, într-adevăr, în sarcina funcționarilor de la Finanțe se regăsește și un anumit plan de încasări pe care aceștia trebuie să-l ducă la îndeplinire, Aurel Fănică ne-a precizat:” În fiecare lună, de la nivelul ANAF, este un plan de încasări pe care trebuie să-l ducem la îndeplinire. Dacă nu se reușește într-o lună, din anumite motive, luna următoare trebuie recuperat.
În Prahova însă, în general, s-au dus la îndeplinire planurile de încasări. Problema este însă faptul că, așa cum s-a mai spus, la bugetul de stat, pe partea de venituri s-a exagerat”.
Reamintim faptul că protestul celor din finanțe a pornit după ce nu s-au pus în practică o serie de propuneri pe care, pe data de 11 august a.c., ministrul Finanțelor le anunțase și fuseseră trecute și într-un proces verbal, în urma întâlnirii dintre acesta și reprezentanții sindicatelor angajaților din finanțe, printre care se regăsesc: elaborarea proiectului de ordonanță, până la data de 21 august a.c., pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești; întreprinderea tuturor măsurilor legale necesare pentru a cuprinde în viitoarea lege a salarizării familia ocupațională distinctă ”finanțe”, datorită specificității, complexității și importanței activității angajaților din domeniul finanțelor publice; să nu se facă disponibilizări la nivelul aparatului propriu al MF și al unităților subordonate.