Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitraşcu, a susţinut, miercuri, 06 aprilie 2016, o conferinţă de presă, în care a prezentat “Reformarea conceptului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat – elemente de strategie”.
„Această reformare şi regândire a întregului concept de alimentare cu energie termică în sistem centralizat este echivalentul unui nou sistem de management al performanţei. Este vorba de trecerea spre un nou sistem de management de termoficare centralizat. El a fost gândit pentru o structură adaptată condiţiilor actuale ale economiei de piaţă, pentru a putea face trecerea de la o organizare de tip „arhaic” şi pentru că, în condiţiile în care se află azi regia este foarte greu să faci performanţă pe “întreg”. Mai ales când pentru acel “întreg”, investiţiile au lipsit mai bine de 25 de ani”, a declarat Gabriel Dumitraşcu, Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET.
Introducerea unei taxe de mediu pentru centrala de apartament este inevitabila, au declarat miercuri oficialii RADET, in cadrul unei conferinte de presa. Contactat de HotNews.ro, seful consiliului de administratie al RADET spune ca aceasta taxa este deocamdata la nivel de discutie, neexistand un proiect de lege in acest sens, insa pe principiul „poluatorul plateste” o taxa de mediu va fi impusa si la centralele termice de apartament.
„Exista o discutie in acest sens in mai multe medii. Nu pune RADET aceasta taxa, fiindca nu are treaba, dar se discuta despre introducerea ei. In Bucuresti avem 400.000 de centrale termice de apartament. Daca vrem sa reducem amprenta de CO2 trebuie sa taxam toti poluatorii. Emisiile de la o centrala termica pe an sunt echivalente cu emisiile de la o masina cu mortor de 1.000 cm cubi. CET-urile deja platesc taxe in acest sens”, a explicat Gabriel Dumitrascu pentru HotNews.ro.
Potrivit preşedintelui CA, printre principalele beneficii ale noului sistem centralizat se află reducerea pierderilor de căldură din cadrul sistemului, a consumurilor specifice de combustibil si energie şi implicit a costurilor de producere a energiei.
“Prin gândirea marilor cartiere de consum vrem să trasăm nişte delimitări tehnice pentru îmbunătăţirea serviciului de energie termică în Bucureşti conform celor trei criterii: scăderea noxelor, eficienţa energetică ridicată şi un management performant. Va creşte gradul de siguranţă în exploatarea sistemului şi eficienţa echipamentelor şi instalaţiilor, precum şi gradul de protecţie a mediului ambiant prin reducerea emisiilor poluante”, a continuat Gabriel Dumitraşcu.
Noul sistem centralizat oferă condiţiile tehnice şi economice pentru accesarea fondurilor pentru investiţii sau a fondurilor nerambursabile atât de necesare modernizării infrastructurii „arhaice” din care este compus în prezent sistemul de termoficare. Această abordare este singura modalitate viabilă pe termen scurt şi mediu care ne permite accesul către asigurarea fondurilor necesare modernizării şi retehnologizarii sistemului centralizat de alimentare cu energie termică al Municipiului Bucureşti.
În prezent termoficarea pe toate componentele ei nu e un domeniu finanţabil”, a mai spus Preşedintele CA.
Zonele unitare de încălzire au fost stabilite conform prevederilor Ordinului nr. 91/ 2007 emis de către Autoritatea NaŃională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC) prin care a fost aprobat Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică. Acestea sunt ariile geografice în interiorul cărora alimentarea cu energie termică se poate realiza inclusiv în sistem centralizat.