Europarlamentarul Vincze Lorant afirmă că problema urşilor, care s-au înmulţit excesiv în România, nu mai trebuie tergiversată şi că este responsabilitatea statului să ia măsuri pentru protejarea vieţilor şi bunurilor cetăţenilor, aflate în pericol din cauza acestor animale sălbatice, potrivit Agerpres.
Vincze a declarat, în cadrul conferinţei cu tema „Ursul brun o situaţie scăpată de sub control”, organizată la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, că s-a ajuns la o „suprapopulare” cu urşi a României, iar în atare condiţii nu se mai justifică menţinerea statutului de specie strict protejată de lege în cazul acestor animale.
Europarlamentarul a arătat, printre altele, că în alte ţări, precum Suedia, spre exemplu, care are o populaţie de urşi estimată la 3.000 de exemplare, adică mai puţin de jumătate faţă de câţi ar exista în ţara noastră, se adoptă o cotă de intervenţie de 10% pe an pentru a „ţine în frâu” înmulţirea necontrolată a acestei specii.
Vincze Lorant a amintit, de asemenea, că o comisie din partea Parlamentului European a venit, recent, în România pentru a se informa cu privire la problema urşilor, iar, cel mai probabil, raportul realizat în urma vizitei va fi finalizat în toamna acestui an.
Acesta a arătat, totodată, că ordinul Ministerului Mediului, semnat în luna iunie a.c, care prevede sacrificarea a 426 exemplare de urs brun pentru prevenţie şi 55 exemplare pentru intervenţie, este blocat de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române şi consideră că este nevoie de o decizie politică pentru a remedia situaţia.
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a concluzionat că se impun măsuri urgente pentru echilibrarea situaţiei, arătând, printre altele, că nu este normal să trăim „îngrădiţi cu garduri electrice” din cauza animalelor sălbatice.