Fructele de sezon – cireșele, caisele, piersicile sau pepenele – reprezintă una dintre cele mai mari bucurii ale verii.
Numai că pepenele și alte fructe nu ar trebui consumate niciodată după ora 16:00, a explicat pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.
„Fructele înseamnă glucoză, fructoză, zahăr, iar consumate după ora 16:00 – 17:00, înseamnă să ne îngrăsăm, deoarece organismul le preia ca pe glucide, așa cum sunt, și le transformă în alcool. Este ca și cum ai consuma alcool seara. Dacă le consumăm în prima parte a zilei, când facem și efort, ele hrănesc, hidratează, mențin pofta de dulce sub control”, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Atunci când ne propunem să mai dăm jos o parte dintre kilogramele acumulate, este foarte important nu atât cât mâncăm, ci și când mâncăm.
„Fiecare organ are un ritm circadian, o socoteală – cum primește și cum procesează alimentele”, explică nutriționista Lygia Alexandrescu.
Concluzia: fructele ar trebui consumate, inclusiv la dietă, în prima jumătate a zilei, atunci când suntem, în general, și mult mai activi decât la orele serii.
În plus, o dietă doar cu fructe pe termen lung înseamnă pericol de deshidratare – deoarece zahărul din fructe deshidratează – și de lipsă de hrănire corectă a organismului – lipsesc grupe de alimente, atrage atenția nutriționistul.