Alegerea lui Garutti pentru radiografia noastră nu este întâmplătoare, chiar dacă îndreptarea razelor Pix asupra unui apărător pare surprinzătoare într-un meci jucat acasă împotriva unei echipe de un calibru apropiat de cel al echipei noastre. Garutti a fost unul dintre cei patru debutanți ai Petrolului în acest meci: el, portarul Zima, atacantul Petrović și mijlocașul Musi, autorul golului petrolist. Dar mai importantă ni s-a părut prezența lui Garutti pe teren în perspectiva suplinirii unor accidentări sau suspendări ale celorlalți apărători centrali, o perspectivă perfect posibilă în viitor.
Dacă ar fi să considerăm doar baloanele jucate, s-ar părea că Garutti nu a fost prea prezent în joc, mai ales în partea secundă, când Petrolul a ținut mingea mai mult în terenul advers. El a stat la postul său, doar la fazele fixe petroliste mergând în careul advers, unde mingea l-a ocolit cu obstinație. Ca orice apărător, Garutti a schimbat cele mai multe pase cu colegii de linie, incluzându-l aici și pe portarul Zuma. Și nu greșim deloc atunci când avansăm procentul de 90 % al acestui gen de pase. Vreuna cu răspundere? Da, dar și aceea a fost foarte dificil de preluat. Însă pasa respectivă nu poate să apară în lista paselor greșite deoarece Grozav a reușit să recepționeze mingea chiar pe tușă, pierzând posesia ei aproape instantaneu (min. 20). Nici o altă pasă pentru Țicu nu a fost tocmai „la siguranță”, Clujul dezvoltând un atac în urma acestei nereușite (min. 17). Pentru că tot discutăm despre posibilitățile tehnice ale lui Garutti, se poate face observația că a preferat respingerea simplă. Însă, atunci când ar fi avut posibilitatea să repete acest procedeu eficient, argentinianul a preferat o preluare, mingea plecând cam departe de piciorul său, rezultând ciocnirea cu Doua și, în continuare, o fază periculoasă stopată de Zima și clarificată definitiv de ofsaidul sancționat de arbitru (min. 70). Poate că ar fi mers o preluare într-o altă situație, fără presiune adversă asupra sa, însă degajarea s-a ivit imediat (min. 77). Ori lecția a fost învățată, ori Garutti a dorit să îndepărteze balonul din zonă pentru că, imediat, a semnalat că este accidentat și a fost schimbat. Nu se poate trece peste o degajare cam aiurea efectuată de Garutti, dar din care s-a croit ocazia care i-a încurcat picioarele lui Petrović (min. 65). Măcar atâta baftă să fi fost, să iasă un gol petrolist!
Ar fi fost bine ca Garutti să ne arate doar aceste lucruri neplăcute. Însă ajungem să ne gândim și la plasamentul pentru marcaj la Popadiuc în finalul primului mitan, doar bara salvând Petrolul de la primirea unui al doilea gol clujean (min. 45+2). Să fi fost doar soarele care îi bătea argentinianului în ochi? Hm! Să nu fi ținut cont de diferența de viteză față de Popadiuc? Mai degrabă… De altfel, nici retragerile către propriul teren după prezența în careul advers la fazele fixe nu au excelat în viteză (min. 7, 43).
Lucrurile clar bune au fost puține. Două au reținut atenția: situația rezolvată după eroarea mai mult decât nesigurului Papp (min. 41) și intercepția din fața adversarului, pe retragere, salvând și cornerul, dar, fiind deja dezechilibrat, Garutti a scăpat mingea în aut (min. 53).
Trebuie lămurit și faptul că Garutti nu a avut vreo vină personală la golul primit, acolo întreaga apărare petrolistă, așezată în linie de șapte, așteptând cu naivitate o minge înaltă chiar dacă se știa că doar Pițian și Mitrea au capacitatea de a juca periculos baloanele trimise înalt. A fost o minge pe jos la nemarcatul Chipciu și un șut „pe întors” cum se spune la handbal, blocajul petrolist fiind tardiv. La fel de important este faptul că, în prima jumătate de oră, Garutti nu a beneficiat de un sprijin corespunzător din partea mijlocașului aflat în fața sa, Jefferson. Ulterior, cu intrarea lui Budescu în locul numitului brazilian și prin redistribuirea unor posturi, lucrurile s-au mai aranjat întrucâtva.
În cursul celor 78 de minute jucate, Garutti nu a reușit să transmită acea stare de siguranță pe care un apărător are datoria să o emane, prin plasament, prin tehnică, prin decizia acțiunilor și prin asumarea responsabilității. Cu statura sa masivă, Garutti a arătat că face față mai greu unor atacanți vioi, care pot efectua demarcări rapide, surprinzătoare. Diferența dintre argentinianul sosit de la retrogradata Mioveni și titularul postului din tot sezonul trecut, Meijers, a fost vizibilă pe teren, prin introducerea neerlandezului, chiar dacă această comparație s-a putut observa doar pe durata a 12 minute la care s-au adăugat cele 9 de timp de recuperare.