Luiza Rădulescu Pintilie

Emoții mari pentru o nouă generație de liceeni care află mâine, 19 iulie, dacă în urma repartiției computerizate își vor continua studiile în instituțiile de învățământ pentru care au optat!
În Prahova, este vorba despre 5.521 de elevi care au absolvit gimnaziul și care au susținut examenul de Evaluare Națională.
Ierarhizarea lor se va face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere care, în premieră, anul acesta este egală cu media notelor obținute la Evaluarea Națională), iar pentru medii egale vor fi aplicate criterii de departajare, în funcție de nota obținută la proba de Limba și literatura română, în cadrul Evaluării Naționale; nota obținută la proba de Matematică, în cadrul aceluiași examen, nota obținută la proba de Limba și literatura maternă, dacă este cazul, media de absolvire a claselor V-VIII.
De reținut că la nivelul județului există 5.155 de locuri în licee, 95 de locuri alocate pentru elevii de etnie romă și 66 de locuri pentru elevi cu cerințe educaționale speciale. Pe lângă media obținută la examenul amintit, opțiunile completate de fiecare candidat în parte vor fi acelea în funcție de care calculatorul face repartiția și pentru cei care au exprimat prea puține asemenea opțiuni sau au completat greșit codurile aferente acestora există riscul nerepartizării sau a unei repartizări la o specializare nedorită, așa cum din nefericire s-a întâmplat în anii trecuți.
Chiar de joi, 20 iulie, candidații care vor fi repartizați au obligația să își depună – până la data de 25 iulie – dosarele de înscriere la liceele la care au fost declarați admiși.
Între 26 și 28 iulie, conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, se vor soluționa eventualele cazuri speciale, fie legate de motive medicale sau dacă vizează schimburi de elevi, redistribuirea unor candidaţi gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.
De reținut că, la nivelul județului Prahova, absolvenții de gimnaziu au avut la dispoziție și 1.310 locuri în învățământul profesional de stat (25 de locuri pentru elevi de etnie romă și 47 pentru elevi cu cerințe speciale), precum și alte peste 300 de locuri în învățământul dual și școlile profesionale particulare.
Mai este de notat că până și zecile de elevi care au obținut medii cuprinse între 1 și 2 la examenul de Evaluare Națională pot ocupa locuri în licee, în timp ce absolvenții de gimnaziu care nu au susținut acest examen nu s-au putut înscrie decât în școlile profesionale.
12 elevi din Prahova vor deveni liceeni în baza mediei zece obținute la examenul susținut după absolvirea gimnaziului, iar 82,5% au avut medii de… trecere, respectiv mai mari de cinci.
O nouă etapă de admitere în licee este programată să se desfășoare în zilele de 10 și 11 august, pe 28 iulie urmând să se cunoască locurile rămase libere după etapa ce se va desfășura mâine.