Persoanele care fac sport cu greu se pot abține să nu renunțe chiar și când vremea nu este foarte plăcută. Cum e canicula, de exemplu, mai ales că au fost deja zile cu temperaturi foarte ridicate! Dacă faceți sport la sala de fitness, nu vă afectează temperatura (de regulă, acolo există aer condiționat), dar dacă optați pentru activități sportive în aer liber pot apărea complicații și efecte negative pentru sănătate.
Dacă suferiți de diverse boli, poate ar fi bine să discuți cu medicul înainte de a ieși în soare.
Bineînțeles, indicat este să faceți sport dimineața până la ora 9:00 sau seara după ora 19:00. Ideal este să evitați soarele, existând inclusiv riscul de insolație.
În primul rând, dacă vreți să faceți sport în aer liber pe căldură trebuie să aveți în vedere o vestimentație corespunzătoare. Studiile arată că îmbrăcămintea acționează ca o barieră între piele și mediu. Proprietățile materialului pot afecta solicitarea termică în timpul exercițiilor, reducând disiparea căldurii, practic ajungându-se la conservarea acesteia. Proprietățile izolante și rezistența la vapori de apă ale hainelor în timpul exercițiilor fizice la căldură trebuie să fie cât mai scăzute posibil.
De asemenea, nu contează atât de mult culoarea, cât proprietățile reflectorizante alte coloranților utilizați în îmbrăcăminte, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews. Contează ventilația din stratul de aer dintre piele și îmbrăcăminte (adică efectul de clopot). Acesta are un rol important în pierderea căldurii din timpul exercițiului fizic la temperaturi înalte. Un exemplu al efectului de clopot îl vede în deșert, unde nu s-a observat nicio diferență la temperatura pielii atunci când se purtau haine largi de culoare neagră sau albă, în ciuda unei diferențe de 6 grade la suprafața îmbrăcămintei (negru: 47 grade, alb: 41 grade). Deci hainele să nu fie prea strâmte! Mare grijă unde alegeți să alergați, să vă plimbați cu bicicleta sau să faceți diverse exerciții de rezistență, de exemplu. Ideal ar fi să alegeți parcuri, locuri cu vegetație. Iar hidratarea este un lucru important dacă faceți sport, mai ales pe caniculă.
Înainte de a ieși din casă și a merge spre parc este bine să beți apă, măcar un pahar. Dacă știți că veți sta 30 minute – o oră, trebuie să luați și o sticlă plină cu apă.
Studiile arată că deshidratarea în timpul exercițiului fizic prelungit în medii calde și fierbinți afectează funcția termoreglatoare și performanța și poate duce la probleme de sănătate.
Deshidratarea acută este asociată cu o reglare glicemică scăzută, o stare de spirit înrăutățită, un control al tensiunii arteriale diminuat, o reducere a fluxului sanguin cerebral în timpul simpatoexcitației și o intoleranță ortostatică.
Dacă ați mâncat, așteaptați o perioadă până să începeți activitățile sportive în aer liber pe căldură.