Şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, prof. Florin Mitu, afirmă că temperaturile ridicate ne pot afecta organismul, mai ales dacă există şi patologii cardiovasculare, motiv pentru care recomandă ca în această perioadă să fie limitate plimbările, iar hidratarea este foarte importantă, potrivit Agerpres.
Medicul recomandă deplasarea în exterior la primele ore ale dimineţii sau seara, iar atunci când suntem nevoiţi să părăsim locuinţele trebuie să nu ne expunem direct la soare şi să alternăm deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat, precum magazinele. Nu în ultimul rând, cetăţenii sunt sfătuiţi să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare, să aibă pălării şi ochelari de soare.
„Canicula are efecte negative pentru organism atunci când există desigur şi comorbidităţi, mai ales boli cardiovasculare. În general, temperaturi la peste 36 – 38 grade Celsius determină de multe ori, pe lângă modificările pe care le ştim, insolaţia, (…) dar şi o stare de deshidratare care poate să accentueze tulburări de ritm, să determine palpitaţii pe care le pot simţi anumite persoane cu boli cardiovasculare, să modifice valorile tensiunii arteriale, iar prin vasodilataţie poate să determinate scăderi, dar uneori chiar şi creşteri de tensiune”, a precizat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Florin Mitu.
Pe de altă parte, susţine medicul cardiolog, în aceste zile când sunt înregistrate temperaturi foarte ridicate, avem nevoie de o hidratare adecvată bazată pe apă, ceaiuri, fructe, legume sau iaurt.
Dr. Florin Mitu atrage atenţia că trebuie evitat consumul de alcool, sucuri, băuturi carbogazoase sau grăsimi.
Riscul de afecţiuni cardiovasculare este foarte crescut în această perioadă caniculară, putând să se ajungă la accidente vasculare, pusee hipertensive, creştere de evenimente tromboembolice, pentru că prin deshidratare pot să se accentueze stările de hemoconcentraţie.
„Trebuie să evităm să ajungem în astfel de situaţii prin evitarea mersului prin temperaturi extreme şi mai ales printr-o hidratare cât mai bună în această perioadă. Este importantă evitarea băuturilor alcoolice, a băuturilor energizante. La fel de importantă este hidratarea cu apă plată, mai ales în cazul hipertensivilor, pentru că sărurile din apa minerală poate să mai modifice tensiunea arterială. La persoanele cu hipertensiune, cu boli cardiovasculare, cu infarct în antecedentele medicale, cu accidente vasculare, de preferat este să ieşim din casă fie la primele ore ale dimineţii, fie mai pe seară, când temperaturile sunt mai acceptabile”, sunt sfaturile medicului Florin Mitu.