Ieri, Kremlinul a declarat că urmăreşte cu mare atenţie summitul NATO de la Vilnius, va face o „analiză aprofundată” a declaraţiilor liderilor occidentali şi a spus că va lua măsuri pentru a proteja securitatea Rusiei, potrivit Agenției Reuters, preluată de Agerpres. Liderii europeni nu par să înţeleagă că mutarea infrastructurii NATO mai aproape de graniţele Rusiei reprezintă o greşeală, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În contextul deschiderii, ieri, a summitului de două zile al NATO la Vilnius, Peskov a afirmat că extinderea alianţei militare occidentale în Europa Centrală şi de Est a dus la actuala criză din jurul Ucrainei în primul rând.
Intrarea accelerată a Ucrainei în NATO este foarte periculoasă pentru securitatea europeană, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă oficială RIA Novosti, în timp ce cele 31 de state membre ale Alianţei se aşteaptă să transmită „un mesaj pozitiv” Ucrainei cu privire la perspectivele sale de a deveni membră a NATO.
Înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a propus luni eliminarea cerinţei unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP) pentru Ucraina, ceea ce i-ar permite să scurteze procesul de aderare.
De asemenea, aşteptata aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică va avea implicaţii negative clare pentru securitatea Rusiei, a declarat în acest context purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscova va răspunde cu măsuri similare celor luate după ce Finlanda s-a alăturat alianţei militare occidentale.
În conferinţa sa de presă zilnică, Peskov a minimalizat decizia Turciei de a renunţa la opoziţia sa faţă de aderarea Suediei la NATO, afirmând că, evident, Ankara are obligaţii în calitate de membră a alianţei şi că Moscova nu şi-a făcut niciodată iluzii în acest sens.
Peskov a spus că între Rusia şi Turcia există anumite divergenţe, dar şi o seamă de interese comune, subliniind că Moscova intenţionează să-şi dezvolte în continuare relaţiile cu Ankara.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că livrările de rachete cu rază lungă de acţiune de către Franţa Ucrainei este o greşeală, care va avea consecinţe pentru Kiev. Rusia va trebui să stabilească raza exactă de acţiune a rachetelor, a spus el.
Într-o declaraţie separată, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că Rusia ia măsuri „adecvate” şi din timp ca răspuns la posibila aderare a Suediei şi Ucrainei la NATO, potrivit Reuters.