Guvernul a adoptat, pe data de 30 iunie a.c., Ordonanța de Urgență privind plafonarea prețurilor pentru alimentele de bază, așa cum se anunțase în prealabil. Pe lista finală au rămas 14 alimente care vor fi mai ieftine de la 1 august a.c., printre acestea fiind pâinea, ouăle sau laptele de vacă.
Reducerea de preț se va face prin plafonarea adaosului pentru procesatori, distribuitori și retaileri, însă nu și pentru producători. Cei care nu vor respecta această Ordonanță de Urgență riscă amenzi între 100 de mii și două milioane de lei.
Ordonanța va fi valabilă mai întâi pentru următoarele trei luni, iar dacă efectele vor fi pozitive, va fi luată în calcul și varianta prin care această măsură va fi prelungită. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie poate fi de cel mult 5%, faţă de preţul de achiziţie, indiferent de numărul distribuitorilor. Această măsură temporară prevede că adaosul comercial practicat de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20% faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare.
Schemă de ajutor de stat pentru industria alimentară
Guvernul a aprobat, vineri, și ordonanţa de urgenţă privind schema de ajutor de stat pentru industria alimentară, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potrivit Agerpres. „Ordonanţa de urgenţă este în strânsă legătură cu principiul de bază din programul de guvernare: patriotism economic. Am spus că vom reînvăţa să cumpărăm româneşte şi asta vom face. Practic, prin intermediul acestui act normativ, direcţionăm investiţiile pentru dezvoltarea producţiei realizate în România. Avem o capacitate uriaşă de a obţine materie primă. Avem obligaţia să ne asigurăm că tot ceea ce obţin fermierii noştri este procesat şi transformat în produse cu valoare adăugată mare, aici la noi, în România. Numai aşa ne putem asigura că românii au pe mese alimente bune la preţuri corecte şi suportabile”, a afirmat Barbu, după şedinţa Executivului. El a menţionat că bugetul alocat Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM este de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, precizând că acest lucru înseamnă aproximativ 148-150 de milioane de euro anual. „Domeniile în care, prin această schemă, vor fi constituite unităţi de procesare sunt exact cele în care România acum înregistrează deficit: prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi a grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii, fabricarea zahărului. Acestea sunt cele 10 domenii pentru programul INVESTALIM”, a mai spus ministrul, adăugând că toate condiţiile de eligibilitate vor fi incluse şi în ghidurile de aplicare care vor fi lansate în perioada imediat următoare. Întrebat în legătură cu numărul beneficiarilor acestui program, ministrul a precizat că, în total pe cei patru ani, este vorba de 140 de procesatori din România, adică 70% din industria alimentară. „Banii sunt de la bugetul de stat, sunt pe regulamentul Uniunii Europene, pe modelul HG 807 prin care Ministerul de Finanţe a avut cel mai de succes program privind ajutoarele de stat şi s-au dezvoltat foarte multe societăţi cu capital românesc în România”, a mai spus Barbu. El a adăugat că ajutorul de stat este „numai pentru partea de dezvoltare, investiţii, achiziţionarea de echipe, retehnologizarea fabricilor”.