Luiza Rădulescu Pintilie
Ultima zi a lunii iunie readuce, nu numai sub lumina soarelui de vară, ci și sub cea sufletească, căreia acest anotimp îi dă energii și vibrații aparte, o nouă ediție a Festivalului „Țintea Muzicală”, prin care inițiatoarele lui – surorile Adina Dumitrescu și Dana Cristina Probst – și-au propus organizarea unor concerte de muzică clasică și contemporană susținute de nume importante ale lumii muzicale românești și nu numai. Astfel, această a treisprezecea ediție oferă publicului , după doi de pauză și o ediție online, bucuria reîntâlnirii cu artiștii exact în locul în care aceștia se cuvine să stea sub aura artei pe care o slujesc și în fața publicului către care trimit mesajul artei lor: sala de concerte. Chiar dacă e vorba despre un spațiu concertistic în adevăratul sens al cuvântului sau doar despre unul neconvențional, cum s-a întâmplat și în alte ediții, când acordurile muzicale s-au făcut auzite fie în casa părintească din localitatea natală a tatălui celor două organizatoare ale festivalului – Țintea, fie sub înălțătoarea boltă a unui lăcaș sau într-un mic univers muzeal.
Ediția din acest an propune trei evenimente ce vor fi organizate în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, muzicieni de marcă de la Filarmonica „George Enescu” din București și de la Universitatea Națională oferind publicului – după cum menționează organizatoarele – „muzică instrumentală compusă în secolul al XVIII-lea, sub semnul luminos al majorului”. Astfel, pianista Anamaria Biaciu-Popa, violonistele Olga Berar și Raluca Stratulat, violoncelistul Bogdan Popa și violista Iulia Goiană vor interpreta lucrări cunoscute și mai puțin cunoscute de Joseph Haydn, François Couperin, Franz Xaver Richter, Juan Crisóstomo de Arriaga și Laura Maddalena Lombardini Sirmen.
Un prim concert este dedicat compozitorului Paul Constantinescu, de la a cărui naștere se împlinesc 114 ani, o prezentarea a personalității și a creației sale fiind făcută de prof. univ. dr. Sanda Hîrlav-Maistorovici , acest eveniment având loc vineri, 30 iunie, cu începere de la ora 11,00, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Următoarea manifestare concertistică este programată sâmbătă, 1 iulie, cu începere de la ora 13,00, în elegantul cadru al Muzeului „Conacul Bellu” din Urlați. Iar cei care vor fi prezenți vor putea alătura bucuriei muzicii și pe cea a vizitării nu numai a unui muzeu cu un “parfum” aparte și înconjurat de un cadru natural deosebit, dar și a unui loc ce adună și păstrează prin obiectele de colecție prezentate interesante povești de viață, din multe colțuri de lume. Festivalul se va încheia cu un concert ce va avea loc, miercuri, 5 iulie, cu începere de la ora 17,00, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. De reținut că intrarea este liberă la toate cele trei evenimente concertistice.