Un număr de 110 milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, a dezvăluit ieri ONU, care a calificat acest număr record drept o „acuzaţie” la adresa stării lumii de azi, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Recentele lupte din Sudan au agravat şi mai mult o situaţie devenită deja extraordinară în 2022 din cauza invaziei Rusiei în Ucraina sau a crizei umanitare din Afganistan. Niciodată până acum numărul total al refugiaţilor care îşi părăsesc ţara sau al persoanelor strămutate în interiorul ţării lor nu a atins un nivel atât de ridicat, potrivit raportului anual al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
La sfârşitul anului trecut, 108,4 milioane de persoane erau strămutate sau refugiate, a precizat sursa menţionată, adăugând că sunt cu 19,1 milioane de persoane mai mult decât la sfârşitul anului 2021, o creştere fără precedent.
Iar luptele dintre facţiunile rivale din Sudan au împins numărul total de refugiaţi şi persoane strămutate la aproximativ 110 milioane, în luna mai. Grandi a salutat progresele recente ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte reforma politicii privind migraţia, calificând-o drept o încercare bună de a echilibra tensiunile în jurul acestor probleme şi considerând-o „relativ corectă”. Reforma prevede un sistem de solidaritate între statele membre în tratarea refugiaţilor şi o examinare accelerată a cererilor de azil ale anumitor migranţi la frontiere. Ea mai trebuie să fie adoptată de Parlamentul European.
Anul trecut, peste 339.000 de refugiaţi din 38 de ţări s-au întors acasă, în timp ce 5,7 milioane de persoane strămutate au putut reveni la casele lor.
Ţările care au găzduit cei mai mulţi refugiaţi au fost Turcia (3,6 milioane), Iran (3,4 milioane), Columbia (2,5 milioane), Germania (2,1 milioane) şi Pakistan (1,7 milioane).

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentViziuni electorale
Articolul următorI n f o m e d i c a