Nicoleta Dumitrescu

Celebra replică – ”Niciodată să nu spui niciodată!” – din și mai celebrul film ”Love story” a fost, cu siguranță, esența esenței din seara zilei de marți, 13 iunie a.c., de la Palatul Cotroceni. Din ce cauză? Din cauza faptului că nici în vecii vecilor șeful statului – având în vedere antipatia sa cronică față de tot ceea ce avea legătură cu PSD și pe care nu se sfia, de altfel, să și-o mărturisească public ori de câte ori avea ocazia – nu s-ar fi gândit că într-o zi în care își va marca ziua de naștere va sta alături de un social-democrat, nominalizat, cu girul său, și pentru funcția de premier!
Vremurile și conjuncturile politice au făcut însă ca partidul care l-a susținut la ultimele alegeri prezidențiale pe Klaus Iohannis, PNL, să bată palma chiar cu PSD, pentru a asigura guvernarea, un mariaj nefiresc, dar înghițit până la urmă, cu destul de multe noduri și compromisuri, pentru țelul comun denumit de toți drept ”stabilitatea țării”. Însă, cât de multe aranjamente și trocuri au avut loc sub această umbrelă a… stabilității?! Destul de multe încât, după cum s-a văzut tot în ziua de marți, cel de-al treilea partid care făcea parte din coaliția aflată la putere – UDMR – a fost scos forțat pe tușă, astfel încât rotativa la guvernare să se facă, într-un final, astfel încât PNL și PSD să nu se mai certe pe împărțeala ministerelor în noul Cabinet.
Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile făcute, astăzi, joi, noul Guvern ar trebui să obțină și votul din partea Parlamentului, după care, rând pe rând, noul premier, Marcel Ciolacu, și miniștrii din Cabinetul său, să depună și jurământul de învestitură în funcți, un scenariu care, după cum s-a anunțat, nu este încorsetat de emoția neacordării votului de încredere, în condițiile în care, după cum se știe, PNL și PSD au majoritatea parlamentară necesară.
Ce va urma însă de joi încolo pentru români? O transformare majoră în tot și în toate, după cum a reieșit din ”viziunea pentru națiune” a noului cabinet guvernamental. Rămâne de văzut însă în ce măsură tot ceea ce a fost gândit se va pune și în practică, întrucât, ca de obicei, viziunile sunt tot… electorale. Pentru că, având în vedere că se apropie alegerile de anul viitor, și promisiunile de mai bine, inclusiv la salarii și pensii, sunt nelipsite. Marea dilemă rămâne însă cum se va reuși ca, la finalul unui an, așa cum s-a promis acum, orice angajat să ajungă să câștige cel puțin 500 de euro lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro, în condițiile în care, după cum s-a văzut, cu greu, abia au fost liniștiți profesorii, după trei săptămâni de grevă generală în Educație!
Prin urmare, pesemne că noii miniștri abia instalați la Palatul Victoria vor veni și cu bani de acasă încât, așa cum li s-a promis, românii de rând să tragă speranța că la vara viitoare le va fi mult mai bine, cât să plece de la serviciu acasă cu un salariu minim acceptabil. Evident că nu, iar asta o știu foarte bine și politicienii care, în ideea de a-și face avânt când pornesc la un nou drum, pe cel al puterii, nu ezită să arunce în stânga și-n dreapta și cu promisiuni de preamărire, inclusiv la salarii și pensii!