Înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi până pe 13 iunie, iar probele de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit Agerpres.
„Noi continuăm să centralizăm constant informaţii vizavi de situaţia participării personalului din învăţământ la actul educaţional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învăţământ, cât şi la nivelul cadrelor didactice. De asemenea, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situaţiei şcolare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie. În ceea ce priveşte celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de final de an şcolar. În ceea ce priveşte înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi şi ele până pe 13 iunie. În acest context, probele de competenţe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie’, a declarat Ligia Deca, astăzi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte probele scrise pentru ambele examene naţionale, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului.
„Şi ne dorim nici să nu fie nevoie de modificarea calendarului, pentru ca toţi elevii, toţi absolvenţii, să poată să îşi urmeze parcursul educaţional care li se potriveşte acolo unde doresc ei să meargă mai departe. Evident, şi noi ne dorim ca lucrurile să revină la normal. Facem toate eforturile în acest sens”, a completat Deca.
Ministrul a făcut o serie de precizări cu privire la încheierea situaţiei şcolare.
„Ştim cu toţii că nu mai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor şi, în acest sens, avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce. În primul rând, încheierea situaţiei şcolare în cazuri excepţionale, cum este cel de faţă, cu minimum două note sau calificative, de către profesorii care predau acele discipline, nu vorbim despre încheierea situaţiei şcolare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru”, a explicat Deca.
De asemenea, ea a menţionat şi prevederea privind eliminarea obligativităţii validării situaţiei şcolare în ansamblu, la nivel de şcoală, de către consiliul profesoral.
„De ce? Pentru că, din nou, având în vedere constrângerile de timp şi importanţa ca toţi elevii să aibă situaţia şcolară încheiată, am simţit nevoia să simplificăm procedurile fireşti, normale, prin care acest lucru se întâmplă. Din nou, asta nu înseamnă că situaţia şcolară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligaţie”, a mai afirmat Deca.