• În Prahova, descinderi la persoane bănuite că ar fi ­prejudiciat statul cu aproape 60 de mii de lei

În perioada 28 aprilie – 12 mai a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, oamenii legii din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene din ţară au pus în aplicare 173 de mandate de percheziție domiciliară, în dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, faţă de 21 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfășurate 14 acțiuni de amploare, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 6.245.434 de lei.
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 25.320 de țigarete, 300 de grame de bijuterii și 62.415 de lei.
În comunicatul amintit sunt menţionate şi acţiunile poliţiştilor prahoveni, care “la data de 8 mai a.c., au efectuat 20 de percheziții în județele Prahova și Ilfov, dar și în municipiul București, la domiciliile unor persoane bănuite de contrabandă.
Concret, în perioada decembrie 2022 – mai 2023, persoanele bănuite ar fi introdus în țară, prin sustragere de la controlul vamal, bunuri ce trebuie plasate sub un regim vamal (țigarete, bijuterii, parfumuri, articole de îmbrăcăminte), având ca țară de origine Turcia.
În urma perchezițiilor efectuate de polițiștii din Prahova, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, agende, cataloage, produse din bijuterii, un dispozitiv de măsurare diametru inel, două cântare electronice destinate cântăririi bijuteriilor, 105 bijuterii (63 confecționate din metal de culoare argintie și 35 de culoare galbenă), 25.120 de țigarete de diferite mărci, 450 de articole vestimentare, purtând însemnele unor mărci protejate, parfumuri de diferite mărci, precum și 15.000 de euro, 1.320 de USD, 15.750 de lei și 1.010 lire turcești.
Valoarea bunurilor descoperite și ridicate în urma activităților desfășurate a fost de aproximativ 200.000 de lei, iar prejudiciul preliminar – cauzat bugetului general consolidat- a fost estimat la 57.780 de lei, reprezentând acciza datorată pentru cantitățile de țigarete identificate.
Astfel, în baza probatoriului administrat, față de două femei, de 35 și 38 de ani, ambele din județul Prahova, și față de un bărbat, de 28 de ani, din județul Ilfov, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.
Ulterior, la data de 9 mai a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de persoanele bănuite».