Nicoleta Dumitrescu

Ca să facă dovada faptului că, totuși, se țin de cuvânt, politicienii de la guvernare au aprobat, în final, mult trâmbițata ”Ordonanță a austerității”. Iar ca să facă dovada că pot strânge și ei… cureaua angajărilor, în condițiile în care s-a impus și oprirea angajărilor la stat, printre prevederile enumerate în acest document au strecurat și înjumătățirea numărului de posturi din cabinetele și cancelariile instituțiilor centrale. Era necesară reducerea armatelor de consilieri, iar asta s-a văzut și după ce ministrul de Finanțe a dat detalii pe această temă, întrebat de numărul de consilieri din administrația centrală. Aproape 900!, a precizat acesta, subliniind că vor rămâne doar jumătate dintre ei, numai el având, așa cum a mărturisit, la cabinetul său ministerial, șase consilieri personali.
Adevărul este că era nevoie, odată și odată, să se mai taie și din acest pluton de privilegiați, susținuți politic pe post mai ales de băgători de seamă. Asta în contextul în care, după cum se știe, sutele de angajați de pe la ministere, respectiv cabinetele miniștrilor, pe post de… specialiști sunt puși acolo, de cele mai multe ori, de florile-mărului, neavând niciun fel de experiență sau vechime în vreo activitate, în afară de faptul că au avut, evident, recomandare politică.
Numai că, așa cum se știe, cu o singură floare nu se poate face primăvară în curtea reducerii privilegiilor! Iar de acest lucru s-a arătat convinsă și o fostă ministreasă, chiar la Ministerul Muncii, Raluca Turcan, care a ținut să declare faptul că sunt multe instituții în România care irosesc bani publici, angajații de la stat fiind plătiți mai mult decât regește faţă de managerii din firmele private. ”Sunt multe alte instituţii în România care în momentul de faţă irosesc banii publici şi, dacă la un anumit moment o să simt nevoia, o să vin cu date şi cu cifre, pentru că am ajuns în situaţii hilare în care angajaţi la stat, în instituţii în cea mai mare parte centrale sau în companii de stat, sunt plătiţi de zeci de ori mai bine decât manageri de companii private care creează dezvoltare în România”, a declarat aceasta, chit că face parte din PNL. Iar dacă vine cu astfel de exemple, înseamnă că știe ea ce știe, că doar a avut acces la destule date cât timp a fost la Ministerul Muncii!
Pe de altă parte, dacă tot vine vorba despre privilegii, rămâne de văzut cu ce rezultate se vor întoarce de la Bruxelles actualul ministru al Muncii și cu încă un coleg de-al său de la Guvern, unde s-au deplasat pentru a despica firul în patru, cu cei de la Comisia Europeană, pe un alt subiect extrem de sensibil – pensiile speciale.
Or, și în acest caz, sunt atât de multe ramificații și dedesubturi încât, ori de câte ori s-a repus pe masa discuțiilor din coaliție acest subiect, niciodată liberalii și social-democrații nu au ajuns la un consens, pentru că și de o parte și de alta existau, evident, ”victime”… din cercul larg al prieteniilor politice, mașinării fără de care nimic nu se întâmplă în România!