Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia să descopere amănunte dintre cele mai interesante despre istoria fotbalului de pe raza judeţului nostru. După ce ani la rând v-aţi delectat cu extraordinarele materiale semnate de Constantin Dumitru – Plopeni, vă propunem câteva episoade culese dintr-o altă sursă, lucrarea în trei volume intitulată „O istorie a fotbalului câmpinean”, apărută în 2020, sub semnătura jurnalistului Octavian Cojocaru.
În acest episod ne vom îndrepta atenţia spre atacanţi. Cine a fost cel mai bun marcator al Poianei Câmpina în Divizia B? Cine este golgheterul „all-time” al cunoscutei echipe din Poiana? Răspunsurile la aceste întrebări le găsiţi în rândurile următoare, în portretele a doi atacanţi cu adevărat remarcabili. La Câmpina au jucat, de-a lungul anilor, mulţi atacanţi înzestraţi, îndrăgostiţi de gol. Unii au ajuns la echipa naţională (Nicolae Georgescu, Ion Zaharia), alţii au scris istorie la Petrolul sau la alte formaţii din Liga 1 (Ștefan „Marcel” Goran, Daniel Costescu, Pavel Bădulescu Bardatz etc.). Ne vom opri la două nume – Vasile Bontaș și Paul Preda -, doi „nouari” clasici, atacanţi centrali cu simţul golului foarte dezvoltat. Ambii au cifre importante. Datele din perioada în care au jucat cei doi sunt incomplete, astfel că este posibil ca ambii să aibă și mai multe reușite faţă de cât s-a putut documenta oficial. Mai mult, ambii au avut și „evadări” la alte echipe, timp în care au bucurat ani buni suporterii altor formaţii cu golurile lor. Cu toate acestea, Vasile Bontaș este detașat liderul „all-time” al clasamentului golgheterilor Poianei Câmpina în Divizia B, cu 75 de reușite. Următorii în această ierarhie n-au trecut de pragul de 60 de reușite. Paul Preda este singurul jucător de la Poiana Câmpina care a trecut de pragul de 200 de goluri. Cele mai multe au fost realizate la nivelul eșalonului al treilea, dar niciun alt jucător de la Poiana n-a trecut de 100 de goluri, adică n-a marcat nici jumătate din cât a izbutit Preda!
Ambii au reușit aceste cifre și pentru că au stat mult la Poiana: Bontaș – 10 sezoane, Preda – 11.
VASILE BONTAȘ
Golgheterul Vasile Bontaș (născut pe 3 ianuarie 1935 la Roman, judeţul Neamţ) a marcat 75 de goluri pentru Poiana în Divizia B (cel puţin. Din timpul carierei sale lipsesc marcatorii la câteva meciuri și n-ar fi exclus ca unele să-i fi aparţinut). A debutat la Poiana în 1954, la 19 ani. Dacă în perioada 62-65 n-ar fi „trădat”, îmbrăcând tricoul rivalei Flacăra Moreni, și dacă în sezoanele 1960-1961 și 1961-1962 n-ar fi mers la Petrolul Ploiești, poate ar fi sărit de pragul a 100 de goluri în eșalonul secund pentru Poiana. Vasile Bontaș este, totodată, deţinătorul recordului de goluri marcat de un jucător al Poianei într-un sezon din Divizia B. În ediţia 1958 – 1959, a izbutit 17 goluri într-un campionat cu 26 de etape. Nimeni n-a reușit să-l egaleze nici în campionate cu 34 de etape… A urmat pasul în prima divizie, la Petrolul, unde a marcat 7 goluri în 20 de meciuri. Primele sale reușite au fost în porţile celor de la Dinamo Bacău și Știinţa Cluj, în finalul sezonului 1960-1961. Cel mai important gol al său în primul eșalon a fost izbutit pe 20 august 1961, în cea mai categorică victorie din istorie obţinută de Petrolul în faţa celor de la CCA (viitoarea Steaua), 6-2 pentru „găzari”! În aceeași toamnă le-a mai perforat porţile celor de la Steagul Roșu Brașov, Minerul Lupeni, Metalul Târgoviște și Dinamo București (altă victorie în capitală a prahovenilor, scor 2-0!). La Petrolul, n-a fost „de umplutură”. Dar concura pe post cu uriașul Mircea Dridea și-i era foarte greu să prindă un tricou de titular. Dar să nu uităm că pe 6 aprilie 1961 a fost titular în garnitura „galben-albaștrilor” într-unul dintre amicalele de legendă ale ploieștenilor, cu brazilienii de la Gremio Porto Alegre, câștigat de prahoveni cu 4-3! Vasile Bontaș a fost și un antrenor cunoscut pe plan local, cu rezultate deosebite în special la Steaua Sterom Câmpina, unde l-a cizelat pe Daniel Costescu, viitorul petrolist, dar și pe Ciprian Vintilă, un alt atacant de referinţă pe plan local, care însă nu și-a valorificat potenţialul.
PAUL PREDA Tancul
Poiana era în degringoladă totală în vara anului 1972. Echipa retrogradase după 20 de ani din Divizia B. Cel care s-a înhămat la treabă a fost antrenorul Tudor Dima. Cu ochiul lui versat începuse să caute jucători, fiindcă Gică Petrescu și fotbaliștii pe care el îi adusese și care duseseră formaţia câmpineană în eșalonul terţ, dispăruseră. De la „secundul” Ion Dumitru, Tudor Dima a aflat că la o echipă din catacombele fotbalului judeţean, Locomotiva Ploiești (antrenată în acel moment de legendarul fotbalist câmpinean Nicolae Georgescu), era un vârf adevărat. Născut pe 12 noiembrie 1950, Paul Preda crescuse la Rapid, dar jucătorul din Negoiești se afundase la micuţa echipă ploieșteană. Un munte de om, cu un deosebit simţ al porţii. Timp de 11 sezoane, 3 în Divizia B și 8 în Divizia C, Paul Preda a fost golgheterul Poianei! În doar trei campionate în B, Paul Preda a marcat 42 de goluri, mult peste cât au reușit alţi atacanţi în cel puţin de două ori mai multe campionate. În Divizia C, în 8 sezoane a marcat cel puţin 164 de goluri (sunt câteva reușite din acei ani cărora nu le-am descoperit marcatorul, așa că, foarte probabil, cifra lui este mai mare). Și ţineţi cont că în ediţia 1977-1978, a fost „furat” o perioadă de Petrolul unde a jucat singurele lui patru meciuri în prima divizie! 206 goluri, cel puţin, în 11 sezoane. Paul Preda este singurul fotbalist care a trecut de graniţa de 200 de goluri la Poiana. Într-un meci cu Petrolul Berca, Poiana a câștigat cu 6-0, prin șase goluri marcate de Paul Preda, toate cu lovituri de cap! În vara anului 1983, Paul Preda a fost lăsat să plece. Acesta avea 33 de ani și era, probabil considerat „terminat”. A jucat sezonul 1983 – 1984 la Chimia Brazi, apoi l-a luat Metalul Plopeni, redebutând în B. A mai bifat patru campionate la Plopeni, dintre care trei în B, și și-a păstrat randamentul, marcând alte 31 de goluri în eșalonul secund.