Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia să descopere amănunte dintre cele mai interesante despre istoria fotbalului de pe raza judeţului nostru. După ce ani la rând v-aţi delectat cu extraordinarele materiale semnate de Constantin Dumitru – Plopeni, vă propunem câteva episoade culese dintr-o altă sursă, lucrarea în trei volume intitulată „O istorie a fotbalului câmpinean”, apărută în 2020, sub semnătura jurnalistului Octavian Cojocaru.
În acest episod vom face o incursiune ceva mai lungă în timp, înainte de Al Doilea Război Mondial, și vom constata că tarele fotbalului actual sunt, de fapt, probleme vechi. Vom începe cu un material din „Gazeta Câmpinei”, publicat în ziua de Crăciun a anului 1935, în care sunt analizate toate echipele câmpinene. Vom constata, de exemplu, că la Câmpina se visa la Divizia Națională (Divizia A de mai târziu), dar era greu să te bați la asemenea obiective când jucătorii de bază aveau fiecare câte un cusur. Mulți nu duceau o viață sportivă corectă, ci se dedau plăcerilor lumești.
Vom trece apoi la episoadele a două „telenovele” din perioada respectivă, transferuri încercate, dar nerealizate, care au fost plimbate pe la comisii luni la rând. Aceste situații erau relatate sec în „Rombol”, oficiosul FRF, care apărea fie ca fascicul într-un ziar de sport, fie ca o publicație separată. Acolo erau notate toate deciziile tuturor comisiilor.
Football-ul prahovean și toate sporturile
Odată terminat sezonul sportiv de football și dat fiind faptului că în judeţul nostru acest sport a ajuns la o desvoltare apreciabilă, vom trece în revistă, în ordinea clasificării, toate grupările Prahovene din Districţul Ploești. (…) Campionatul Districtual Categoria I
SPORTUL MUNCITORESC (roșii) (…) Continuând pe drumul deschis anul trecut avem convingerea fermă că în curând orașul nostru va avea un reprezentant în Divizia Naţională. În privinţa jucătorilor, n’avem decât cuvinte de laudă; totuș recomandăm lui Mitică (n.a. – Georgescu) să lase giumbușlucurile în poartă, lui Caramalău să se hrănească mai bine, lui Gheller o pereche de picioare noui, lui Pădure puţină agilitate, inginerului Stănescu mai mult suflu, lui Traian (n.a. – Săvulescu) să uite str. Hajdeu că e debil rău, lui Ilioiu sânge rece, lui Chiţu gimnastică suedeză, lui Olteanu să se ferească de grădina publică că o să răcească, lui Stroescu să mai crească, iar lui Bertescu să-și ferească freza. VENUS (negrii) (…) O remarcă specială de asemenea d-lui Ștefanide, care muncește pentru o cât mai rodnică pregătire a clubului. Sperăm că în turul viitor al campionatului, odată cu reintrarea pe teren a veteranului nostru jucător Kiri Ștefanidis, „Venus” își va reface complet linia de atac, obţinând astfel rezultate din ce în ce mai îmbucurătoare. STEAUA ROMÂNĂ (galbenii) (…) Se cere totuș o remaniere a echipei, înlocuind cele câteva elemente nevralgice prin jucătorii vrednici să ocupe postul ce li se încredinţează. Ne referim în special la apărare, care în campionatul actual a fost extrem de slabă. Datorită bunei iniţiative de a aduce săptămânal un antrenor să supravegheze echipa, sperăm ca în viitor Steaua Română va concura cu juste pretenţiuni la titlul categoriei sale. Avem o deosebită încredere în munca și priceperea d-lui Albu, conducătorul echipei sportive a clubului. (…)
Categoria a II-a
PRINCIPESA ILEANA
Înfiinţată în anul 1920, „Principesa Ileana” este prima societate câmpinească (ha!) ce practică în mod raţional sportul. (…) Prin muncă și sârguinţă au putut să-și amenajeze un teren de sport – de altfel „Principesa Ileana” este singura proprietară de teren din întreg judeţul nostru – și datorită elementelor valoroase ce compuneau echipa, au reușit în 1931 să intre în Categoria I, rupând astfel tradiţia ca orașul nostru să nu aibă echipe la Categoria I-a. Anul acesta fatalitatea a făcut ca în barajul susţinut cu Venus să piardă după o luptă dârză și onorabilă, rămânând la Categoria a II-a, unde conduce în clasament (…)
Categoria a III-a
CFR Înfrăţirea Poiana
Din simpatica comună sportivă (n.a. – ce?) Poiana, a răsărit anul acesta un nou vlăstar, ce va să amintească de victoriosul „Triumf” de odinioară. În campionatul actual au fost urmăriţi de ghinion, neputând învinge nicio echipă. (Gazeta Câmpinei, 25 decembrie 1935)
„Telenovela” Wischegg
În anii 30, în fotbalul câmpinean numele Wischek, Wischegg, Vișeg, Wișeck erau foarte cunoscute, dar niciodată nimeni nu s-a lămurit exact care era forma corectă a numelui. Bănuim că era vorba despre frați sau rude apropiate, fiindcă e un nume destul de rar întâlnit. „Telenovela Wischegg Ștefan” a durat din decembrie 1937 până în aprilie 1938. Astra Română Boldești l-a vrut, a pretins că i-a dat și bani, deși eram în plin amatorism și, teoretic, fotbaliștii nu erau remunerați. Boldeștenii n-au putut face dovada plăților către respectivul jucător care s-a întors la Venus Câmpina.
ROMBOL
• Liga de Sud (ședinţa din 16 decembrie 1937): 9) Gruparea Astra Română din Boldești este invitată a înainta secretariatului federaţiei în termen de cinci zile dela publicare, chitanţele originale semnate de jucătorul Wischegg Ștefan pentru sumele de bani primite de susnumitul jucător, despre care gruparea Astra Boldești face menţiune în adresa din 8 decembrie 1937.
• 4 martie 1938: Astra Boldești invitată să arate chitanţele cu sumele plătite lui Wischegg Ștefan, altfel i se va acorda dezlegare pentru Venus Câmpina.
• 18 aprilie 1938: În lipsa răspunsului la solicitările din nr anterioare, comisia dă deslegare jucătorului Wischegg Ștefan de la Astra Boldești, la Venus Câmpina;
„Telenovela” lui „Capone”
Credeți că „telenovelele fotbalistice” s-au inventat în ultimii ani? Greșit! Priviți cât s-a sucit Mircea Nicolae, zis „Capone”, să fugă de la Steaua Română la Venus! „Telenovela” a debutat în august 1938 și s-a încheiat în decembrie 1938.
Rombol (13 august 1938) Comisiunea de transferări 10) jucătorul Mircea Nicolae din gruparea Steaua Română Câmpina, (sic!) a demisionat în termenul prevăzut de regulament, se plânge federaţiei că secretarul grupărei semnându-l în fals a comunicat federaţiei că revine asupra demisiei. Gruparea Steaua Română din Câmpina este invitată a înainta secretariatului federaţiei în termen de 10 zile dela publicare, relaţiuni asupra acestei chestiuni împreună cu o declaraţie a secretarului grupărei în legătură cu învinuirea ce i s-a adus.
(10 septembrie 1938) Comisia de transferări 21) Mircea Nicolae rămâne legitimat la Steaua Română Câmpina.
(10 noiembrie 1938) Comisiunea de transferări (nu se precizează data ședinţei) 16) Se invită gruparea Venus din Câmpina să înainteze secretariatului federaţiei recipisa scrisorii recomandate prin care pretinde că a înaintat FRFA cererile de legitimare semnate de jucătorul Mircea Nicolae, iar jucătorul va înainta prin gruparea Steaua Română din Câmpina, o declaraţie în care să arate dacă a semnat cereri de legitimare pentru gruparea Venus și la ce dată.
(9 decembrie 1938) Comisiunea de transferări (nu s-a precizat data ședinţei) 9) Mircea Nicolae n-a făcut demersurile de transfer în timp real și rămâne la Steaua Română Câmpina, cu toate că voia la Venus.
N-a fost singurul scandal între echipele locale pentru jucători. Iată și alte „încurcături”: Steaua Română Câmpina a reclamat că jucătorii Silviu Ștefan, Vasile Teodorescu și Vasile Dinu, de la Venus, au semnat cu Steaua Română și au încasat bani. Ei au rămas la Venus, dar trebuie să plătească câte 18.000 de lei (primii doi) și 16.000 de lei (V. Dinu), până la 1 iunie 1939, altfel vor fi suspendați din orice activitate. Venus trebuie să le rețină banii din salarii.