Nicoleta Dumitrescu

Până în luna iunie, când trebuie să aibă loc celebra rotativă la guvernare, reprezentanții partidelor de la putere se uită cu jind la Palatul Victoria, mai rău ca la un viitor cireș copt. Iar cum schimbarea înseamnă o nouă nominalizare la ministere, întrucât, conform înțelegerii, acest lucru presupune înlocuirea inclusiv a unor oameni, politicienii, chit că neagă acest lucru, abia că-și țin pofta-n frâu când vine vorba despre funcții.
Iar după cum s-a văzut deja, unii consideră că sunt îndreptățiți să ia totul, un exemplu fiind Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, unde conducerea nu a mai fost împărțită la trei, așa cum a fost până acum, adică între PNL, PSD și UDMR, ci doar la doi, pe nebăgate de seamă, în acest caz fiind scos pe tușă al treilea partener de coaliție, respectiv UDMR. Cum era de așteptat, pierderea funcției de vicepreședinte la ANRE nu le-a picat bine celor de la UDMR, care i-au acuzat pe ceilalți doi parteneri de la putere că au dat ”un semnal prost”, inclusiv de… lăcomie!
Dat fiind un asemenea semnal, e de așteptat ca acest exemplu să se repete și în cazul rotativei. Pe de altă parte, deja, în interiorul PNL și PSD e agitație mare, fiecare partid făcându-și propriile calcule pe hârtie, deși, cum a fost cazul liberalilor, aceștia susțin, deocamdată declarativ, că nu vor schimba o virgulă din înțelegerea făcută pentru rotativă și că totul se va respecta întocmai.
Numai că deja nu mai este o noutate faptul că, în ceea ce privește politica românească, este valabilă zicala ”Una zice, alta face!”. Ba, se poate spune că este chiar un soi de întrecere la capitolul ”verticalitate declarativă”, adică doar de ochii lumii, în condițiile în care, așa cum s-a mai văzut, cei cu carnet de partid nu se sfiesc să-i calce pe bătături pe ceilalți, ca să le fie lor cald și bine, ca demnitari!
Cu toate că în paralel circulă tot soiul de ”liste negre” pe care s-ar afla nume de miniștri care nu ar mai fi agreați pentru menținerea lor și în noul Guvern, la PNL, de pildă, unii deja se văd stând pe scaunul de vicepremier. Este cazul lui Rareș Bogdan, acum europarlamentar, care dă asigurări că, dacă se va regăsi în noua structură de la Palatul Victoria, în niciun caz nu va veni în Guvern să ascută creioane, nominalizarea pe funcție urmând să includă, automat, și un portofoliu de ministru! Care? Urmează să se vadă, să se negocieze, să se tranșeze. Dar nu va fi așa de simplu, pentru că, și în partea cealaltă, la
social-democrați, chit că vor avea premierul, nici ei nu vor renunța prea ușor și la alte pretenții. Însă, având în față o și mai mare și mai complicată provocare – anul electoral 2024, partenerii care s-au înhămat la stabilitatea coaliției aflate acum la guvernare vor trebui să se hotărască: fie vor merge, și de acum înainte, pe aceeași linie a compromisului, fie vor merge pe alte drumuri, separat. Oricum, sunt conștienți – și acest lucru îl recunosc inclusiv liberalii – de faptul că vor trebui să se chinuie, cu toții, să trăiască împreună, în aceeași casă, pentru că așa au convenit că trebuie să arate stabilitatea, convenită mai ales din punct de vedere politic, atunci când și-au strâns mâna pentru împărțirea puterii.
Până când se vor coace, cu adevărat, cireșele, rămâne de văzut cine se va grăbi să se urce în pom, nerăbdător să fie primul care gustă fructele, chit că sunt încă verzi, adică să revendice posturi ochite special, invocându-se, evident, interesul de a se veni în Guvern cu cei mai buni oameni!