Luna viitoare la sediul Sotheby’s din New York va fi organizată o licitație pentru ceea ce ar putea deveni cea mai scumpă carte din toate timpurile: o Biblie evaluată de unii experți la o valoare de până la 50 de milioane de dolari, a relatat The Conversation, potrivit Hotnews.
Se spune despre aceasta că este unul dintre cele mai vechi exemplare ale Bibliei din lume, o carte ca nicio alta. Despre ce este însă vorba, mai exact?
Biblia este cea mai vândută carte din istorie, Guiness World Records estimând încă din 1995 că în jur de 5 miliarde de copii au fost vândute și distribuite de-a lungul timpului. E drept că s-a bucurat și de un avans considerabil: când Johannes Gutenberg a creat faimoasa sa presă tipografică în secolul XV, Biblia a fost, bineînțeles, cartea aleasă pentru distribuție în masă.
La momentul respectiv, Gutenberg a tipărit o versiune în latină a Bibliei, cunoscută drept „Vulgate”, tradusă din ebraică, aramaică și greacă de către Sfântul Ieronim la sfârșitul secolului V d.Hr.
Datorăm această diversitate lingvistică faptului că Biblia nu este propriu-zis o carte, ci o colecție de cărți scrise în momente diferite de autori diferiți care nu au vorbit toți aceeași limbă. Cuvântul „biblie” în sine înseamnă „cărțile”, la plural (în greacă „ta biblia”). Biblia care urmează să fie scoasă la licitație pe 16 mai este în ebraică și datează din jurul secolului X d. Hr. Aceasta este o vârstă venerabilă, dar există manuscrise mult mai vechi.
Cu o mie de ani înainte, scribii copiau aceleași cărți pe pergamente sau, mai rar, papirus. O parte a acestor manuscrise au rămas timp de peste două milenii ascunse în peșterile de pe malul de vest al Mării Moarte, fiind descoperite abia la jumătatea secolului XX de către beduini.
Aceste „Manuscrise de la Marea Moartă”, cum au ajuns să fie cunoscute, sunt cele mai vechi manuscrise ale Bibliei cunoscute până în prezent. Din păcate, ele sunt fragmentate, existând peste 30.000 de bucăți care trebuie puse cap la cap pentru a forma în jur de 1.000 de manuscrise.
Există cel puțin atât de multe puzzle-uri care trebuie rezolvate, fără un șablon și cu majoritatea pieselor lipsă. Cele mai vechi sunt datate la secolul III î.Hr., unii cercetători propunând însă că ele ar putea fi chiar cu două-trei secole mai vechi de atât.
Cele mai recente au fost datate la secolul II d.Hr. În majoritatea cazurilor metoda datării s-a bazat pe paleografie – modul în care sunt desenate literele – pornind de la presupunerea că oamenii nu au scris în secolul III î.Hr. la fel precum cei din secolul II d.Hr.