În timp ce Germania tocmai şi-a închis ultimele trei reactoare nucleare, Finlanda a pus duminică în funcţiune reactorul nuclear Olkiluoto 3, cel mai mare din Europa, a cărui construcţie a durat nu mai puţin de 18 ani, mărind securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a oprit livrările de gaze şi energie electrică, scrie Agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Operatorul OL3 Teollisuuden Voima (TVO), deţinut de compania finlandeză Fortum şi de un consorţiu de companii energetice şi industriale, a anunțat că este de aşteptat ca unitatea să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia și Norvegia.
Construcţia reactorului de 1,6 gigawaţi (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda în mai bine de patru decenii şi prima din Europa în ultimii 16 ani, a început în 2005, scrie Reuters. Centrala trebuia iniţial să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.
Exporturile de energie ale Rusiei către Finlanda au fost oprite în luna mai a anului trecut, când compania rusă de utilităţi Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecinţă a lărgirii disensiunilor dintre Moscova şi Europa din cauza războiului din Ucraina. La scurt timp, grupul rus Gazprom a oprit la rândul său livrările de gaze naturale către Finlanda.
Punerea în funcțiune a celui mai mare reactor nuclear din Europa vine în contextul în care sâmbătă Germania şi-a închis ultimele trei reactoare nucleare, eveniment care marchează punctul culminant a peste 20 de ani de ieşire treptată din domeniul energiei atomice a primei economii europene.
Din 2003, Germania a închis 16 reactoare.