V. S.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a decis prelungirea apelului de proiecte pentru crearea unei rețele de 150 de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, în special în zonele vulnerabile. Astfel, primările din județul Prahova care îndeplinesc toate condițiile de accesare a fondurilor se pot înscrie încă două luni pentru a beneficia de fonduri destinate copiilor proveniți din familii sărace și/sau dezorganizate.
Prin ordin semnat de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a fost prelungită perioada de depunere a proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta 13 – Reforme Sociale, investiția I1 – Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Ca urmare, cererile de finanțare pot fi depuse până pe 10 iunie 2023, ora 23:59. Solicitanții eligibili sunt furnizorii publici de servicii sociale acreditați în condițiile legii, care funcționează la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Aceștia pot depune proiecte individual sau în parteneriat cu furnizori privați de servicii sociale acreditați din toate regiunile țării.
Alocarea financiară totală pentru acest apel de proiecte este de 50.270.000 euro. Valoarea maximă a grantului per proiect este de 330.000 de euro (fără TVA) pentru lucrări de construire/reabilitare/extindere/ modernizare și dotare pentru clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero sau de 484.000 de euro (fără TVA) pentru clădiri în care necesarul de energie primară este cu cel puțin 20 % mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale.
Prin investiții se pot realiza trei categorii de servicii sociale: centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți; centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități; centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.
Termenul de finalizare al investițiilor este 31 decembrie 2024. Potrivit Ministerului Familiiei, Ghidul Specific – Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C13/I1 poate fi accesat pe site-ul www.mfamilie.gov.ro, iar cererile de finanțare pot fi depuse exclusiv electronic în platforma PNRR – https://proiecte.pnrr.gov.ro/#home.