Prin perioada romană, se spunea că limita de vârstă a unui om este de 100 de ani, concepție care a rămas valabilă timp de aproape două milenii. Pe măsură ce medicina a cunoscut un avans considerabil în secolul al XX-lea, datele s-au schimbat. Astfel, au mai fost adăugați 10 ani la aceste bariere biologice.
Este adevărat că au existat și excepții, iar recordul este deținut de franțuzoaica Jeanne Calment care, în anul 1997, a decedat la vârsta de 122 de ani. Însă recordul ei nu doar că va fi depășit, ba va deveni un fapt uzual, susține un studiu realizat de doi profesori americani de la universitățile din Georgia și cea din Florida, studiu publicat în revista PLOS One, citat de Hotnews.
Studiul este mai degrabă o statistică, de asta și este oarecum controversat și contestat de mulți alți oameni de știință. Practic, cei doi americani au analizat datele legate de mortalitate folosind bazele de date din 19 țări, care cuprind sute de milioane de persoane care au trăit din secolul al XVIII-lea și până în prezent. Folosind datele respective, cercetătorii au observat o creștere a longevității pe măsură ce a trecut timpul.
Astfel, persoanele născute în intervalul 1900-1950 au cunoscut, în medie, o creștere a longevității față de persoanele născute anterior anului 1900, și asta fără a se înregistra o scădere a ratei mortalității la vârste fragede. De aici și concluzia că limita de vârstă a oamenilor nu a fost atinsă. Pe baza predicțiilor lor, vom vedea o continuă creștere a acestei limite în următorii 40 de ani.
Deși nu lansează o cifră pe care să ne putem baza, cum ar fi limita de 150 de ani, cercetătorii amintiți susțin că, spre exemplu, o femeie născută în anul 1940 are 50% șanse să trăiască peste 130 de ani.