Plătești unul și primești încă unul. Este metoda pe care comercianții o folosesc pentru produsele cu termen apropiat de expirare. Le pun o etichetă specială și le aduc într-un raft separat.
În momentul în care luaţi un produs, trebuie să citiți eticheta si sa fiti atenti la exprimare: a se consuma de preferinta inainte de” inseamna ca produsul isi mentine calitatile la cel mai mare nivel: gust, culoare.
Daca tinem produsul acasa, dupa ce expira acestea ar putea sa isi pastreze calitatea, sustine guvernul american. Diferit este insa A SE CONSUMA PANA LA DATA DE : atunci produsele incep sa isi piarda mai devreme din calitate, produse perisabile: peste, carne tocata.
„Dacă data depăşeşte ziua e bine să fim atenţi şi să nu le consumăm. Dacă sunt făcute pentru alte câteva zile, e bine să nu luăm în ultima zi”, a spus nutriţionistul Virgil Stroescu, potrivit România TV.
Produsele aflate la promoţie le lasă oamenilor mai multe economii în buzunar și îi ajută pe comercianți să-și recupereze din pierderi pe ultima sută de metri. Chiar şi aşa, mulţi sunt reticenţi.
Periculoase sunt însă produsele proaspete care sunt depozitate pentru un timp mai scurt. Carnea de pasăre își menține proprietățile până la cel mult 2 zile, cea de vită până la 5 sau șunca afumată până la o săptămână.
Specialiștii de la Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului pregătesc un proiect pentru ca alimentele la promoţie să fie reduse cu 70% şi pentru a diminua risipa. Anual, România aruncă 5 milioane tone de mâncare.