Şi asta e bine! La O.S. Verbila s-au încheiat lucrările de împădurire, la O.S. Ploieşti sunt aproape gata!

F. T.

„În Măneciu intrăm probabil săptămâna viitoare. Sigur îl terminăm în campania din această primăvară. La Sinaia, încă e prea devreme. Condiţiile meteorologice nu ne permit. Azuga încă nu poate fi atacată…”
Acestea sunt frânturi de dialog purtate cu inginerul Bogdan Săvulescu, şef compartiment Cultură-Refacere din cadrul Direcţiei Silvice Prahova. Scurtă a fost convorbirea telefonică, pentru că interlocutorul nostru se pregătea să plece pe teren. Fiindcă, oficial, este în plină desfăşurare „Luna Plantării Arborilor”: 15 martie-15 aprilie.
Neoficial, această perioadă calendaristică nu se suprapune cu ritmul plantărilor la ocoalele silvice de la Direcţia Silvică Prahova.

La Verbila, de exemplu, lucrările aferente campaniei de împădurire sunt încheiate. Iar azi nu suntem la mijlocul lunii aprilie.
Cam acelaşi lucru se întâmplă şi la Ploieşti. „Cam”, fiindcă lucrările vor fi încheiate săptămâna viitoare. Deci, Verbila pe locul întâi, Ploieştiul pe doi la realizat ceea ce şi-au propus. Restul…
De restul a ceea ce a rămas de plantat din ceea ce şi-au propus angajaţii Direcţiei Silvice Prahova – acoperirea a 60 de hectare de teren – se ocupă profesioniştii instituţiei. În primul rând ei!
Şi-apoi…
„În această campanie de primăvară am beneficiat de ajutorul elevilor de la şcolile gimnaziale şi colegiile naţionale. Parteneriatul cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a însemnat şi înseamnă mult pentru noi.” , ne spune interlocutorul nostru.
Iar noi, cu siguranţă, am uitat toate şcolile şi gimnaziile ai căror elevi au participat la împăduriri. N-am uitat ceea ce ne-a spus inginerul Bogdan Săvulescu: „Aceşti tineri şi-au făcut treaba ca la carte. Iar pentru noi a contat şi contează mult acest lucru”.
Pe o parte dintre elevii unităţilor de învăţământ prahovene îi vedeţi în fotografii. Unii sunt elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, lângă stejarul secular de la Ocolul Silvic Ploieşti. Ceilalţi sunt de la Şcoala Centrală Câmpina, la… Ocolul Silvic Câmpina.
În Măneciu, carevasăzică, se încep lucrările mai târziu. Aidoma, la Sinaia. Iar „Azuga nu a fost atacată, încă”.

Zici că-i o luptă.
Şi chiar e. O luptă contra-cronometru. O luptă contra – ani la Ocolul Silvic Măneciu, de exemplu, punctul nevralgic al Direcţiei Silvice Prahova. Acolo unde 80 de hectare de pădure au fost puse la pământ într-un început de februarie, 2020.
Ocolul Silvic Măneciu, punctul „Gropşoarele”… Mai sunt de acoperit doar 20 de hectare de teren din peisajul selenar din urmă cu trei ani.
„În această campanie de primăvară, vom planta jumătate din suprafaţa rămasă neacoperită. Adică 10 hectare. Celelalte zece, în toamnă. Şi gata! S-a depus un efort fantastic în aceşti trei ani, de când o pădure întreagă a fost pusă la pământ. A fost nevoie de degajarea terenului de arborii căzuţi la pământ. Au fost şi încă mai sunt multe lucruri de făcut acolo” (inginer Bogdan Săvulescu).
În această campanie de primăvară, vor fi împădurite 60 de hectare de teren.
Oficial, „Luna Plantării Arborilor” este între 15 martie şi 15 aprilie.
Neoficial, angajaţii Direcţiei Silvice Prahova plantează după un alt calendar. Chiar au „furat startul” Ocoalele Silvice Verbila şi Ploieşti.
Şi-asta e bine!