Ministerul Educaţiei a recomandat, ieri, inspectoratelor şcolare judeţene să organizeze, la nivel local, o nouă simulare a bacalaureatului la clasa a XII-a, mai ales acolo unde sunt rezultate slabe.
Purtătorul de cuvânt al ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a declarat că recomandarea a fost determinată de rezultatele simulării bacalaureatului anunţate luni.
„În patru judeţe, rata de promovare la clasa a XII-a a fost de peste 45%: Cluj (47,5%), Alba (46,6%), Galaţi (46,2%) şi Iaşi (46%). În două judeţe, ponderea promovării este sub 25%, respectiv Giurgiu (24,7) şi Ilfov (18,4). Până la examenul naţional de bacalaureat mai sunt doar două luni. Ar fi indicat ca în luna mai inspectoratele şcolare judeţene să organizeze propria simulare la bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a”, a explicat purtătorul de cuvânt, potrivit news.ro.
„Inspectoratele şcolare au libertate deplină în ceea ce priveşte organizarea simulării din mai. Adică profesorii pot redacta propriile subiecte la nivel local, după modelul celor de la examenul naţional. De asemenea, inspectoratele şcolare pot să decidă data organizării simulării examenul de bacalaureat. Este foarte importantă pregătirea elevilor, chiar dacă până la examenul naţional mai sunt doar două luni. O nouă simulare a examenului în luna mai ar putea fi de ajutor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.
Datele statistice relevă că ponderea elevilor de clasa a XII-a care au obţinut medii ce asigură promovarea examenului (6 şi peste 6) este de 38,39% (42.386 de elevi din 110.423 de elevi prezenţi). Rezultatul este relativ la acelaşi nivel cu cel al ratei de promovare de anul trecut – 38,77%.
Pe probe, situaţia notelor peste 5 este următoarea: 64,6% la Limba şi literatura română (procentaj superior celui de anul trecut: 61,36%), 80,8% la Limba maternă (cu 5 procente în plus faţă de 2015 – 75,49%), 53,2% la proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie (procentaj superior faţă de 2015 – 52,49%), respectiv 60,8% la proba la alegere a profilului (în uşoară creştere, în raport cu 2015 – 60,3%).