George Marin

Primăvara este anotimpul cel mai așteptat. Este anotimpul revenirii la viață. Uneori, primăvara întârzie și atunci trezirea la viață așteaptă. La Ploiești, duminică după prânz, trezirea la viață – jocul echipei – s-a arătat pe terenul stadionului „Ilie Oană” – chiar dacă au mai fost și zone amorțite – dar primăvara încă nu s-a arătat. Adică punctele nu au apărut. Doar urzicile au răsărit. Nu, nu a făcut nimeni tocăniță din urzici, dar plăntuțele astea nesuferite ne-au pișcat suficient cât cele trei puncte să meargă către singura echipă care vrea titlul de campion, dar care nu a putut să câștige niciun meci în deplasare, în 2023, până să poposească la Ploiești. Cel mai tare ne-a pișcat ”urzica” nu la golul marcat de Meijers și invalidat de VAR fără ca Mladinovici să mai piardă și alte minute ca să vadă liniile ofsaidului – se pierduseră deja destule – ci la golul oltenilor. Nu este de contestat poziția lui Ivan, marcatorul, ținut în joc de Dumitriu, ci poziția lui Raul Silva premergătoare duelului aerian cu Papp. Imaginile văzute seara târziu, după partidă, sugerează că Raul Silva s-a îndreptat spre balon venind dinspre poarta petrolistă. Din poziție de ofsaid, care, astfel, s-ar fi reactivat! Vax linii la faza aceasta. Probabil că AVAR-ul Urzică s-a limitat la a analiza doar ultimele două atingeri de balon, altfel nu se poate găsi o explicație rezonabilă. Și de această dată, Mladinovici l-a crezut pe cuvânt pe Urzică, nu s-a mai ostenit să vadă imaginile. Eh, că Papp avea datoria să câștige duelul aerian, sau poate Dumitriu trebuia să îl blocheze pe Raul Silva, astfel căomul lui Papp, Koljić, nu ar mai fi fost liber în careul mare, sau că Ivan nu trebuia să fie atât de liber în careul mic, sau că Vîlceanu să fi plonjat îndrăzneț la picioarele lui Ivan, sau măcar portarul nostru să fi prins lovitura de la colț, asta este altă mâncare de … urzici din grădina proprie.
S-a pierdut meciul mai mult din cauza acelui gol anulat (min. 37). Echipa a arătat o cădere după acel moment, ceea ce a prilejuit oltenilor golul victoriei (min. 45+3) și a încă unei ocazii imediate (Ișfan, min 45+8), situație salvată de Vîlceanu deviind în corner. Următoarea ocazie a oltenilor a venit târziu, la lovitura de cap trimisă de Raul Silva de lângă … Papp! Lovitura a fost capturată de Vîlceanu (min. 70). A mai fost șutul trimis de Ișfan, dar prins sigur de Vîlceanu (min. 78). Următoarea, din cele pe care Neagoe le-a numit „multe” la conferința de presă de după partidă? Tocmai la final, când arbitrul se pregătea să dea țignalul de trimis acasă (min. 90+7): un contraatac purtat de Vlădoiu și Baiaram într-un teren complet depopulat, acțiune stopată de Doua, ivorianul fiind, cu mici scăpări, foarte bun pe toată durata meciului, și în apărare, dar și în atac. În opinia lui Neagoe, Craiova ar fi avut mai multe ocazii, dar terenul… Mai bine ar fi recunoscut că le-a trecut glonțul pe la ureche și s-au trezit din pumni, ca boxerii.

De partea noastră, jocul a început bine, atent și prudent, dar destul de colțos, cu Irobiso blocat în momentul șutului, în poziție centrală (min. 2), cu Seto, aflat în colțul din dreapta al careului oltean, șutând puțin peste vinclul opus după ce a primit o diagonală de la Jair (min. 14), neputând, astfel, să își onoreze cu gol meciul cu numărul 300 în prima ligă românească, cu un alt șut blocat, al lui Jair (min. 30), cu centrarea lui Doua neajunsă de Irobiso (min. 33), cu pomenitul gol petrolist anulat, cu marea ocazie a lui Grozav,singur singurel în miezul careului mare,gata să îl execute pe Popescu, dar un Grozav, maestru al driblingului, împiedicat în mingea țopăită din terenul blamat de Neagoe după ce își lăsase adversarul să-i admire fenta (min. 43). A fost un mitan petrolistcu alte acțiuni prin partea noastră dreapta, unde Ndong a fost depășit în destule rânduri.
Reluarea a adus eforturile petroliștilor în a încerca egalarea, însă amenințarea porții oltenilor a fost făcutăcu mai puțină inspirație decât în prima parte și pentru că puterile au scăzut în timp, și pentru că adversarii s-au apărat mai dens. Chiar dacă s-a jucat mult în terenul oltenilor, cu destule centrări în careul lor, eforturile petroliștilor n-au avut succes, deși au fost ceva ocazii de partea ploieșteană: Dumitriu întoarce mingea în fața porții, dar nu vine nimeni (min. 52),Mathaus, lovitură de cap nereușită (min. 59), Grozav șutează, dar este blocat (min. 75), Budescu bate pe jos o lovitură liberă, de la 14 metri, din afara careului, în lateral stânga, mingea fiind prinsă de Popescu la bara apropiată (min. 76), Meijers a trimis, cu capul, puțin pe lângă buturi (min. 88), Irobiso nu poate specula luftul lui Găman, care a revenit și a respins (min. 90). Dar nici Craiova nu prea a avut suflu pe final. Craiova s-a tras înspre poarta proprie, mai ales după ce Neagoe i-a introdus pe Vlădoiu, apoi pe Găman, cel despre care antrenorul oltean ne-a spus tuturor că l-a băgat fundaș dreapta! Chiar așa? A fost un moment în care, în dinamica fazei, Craiova a avut o ultimă linie de șase oameni, cu Găman în mijloc (min. 84)! La Craiova au mai intrat atacanți proaspeți care au încercat să preseze pe partea lui Doua, rămas mai puțin acoperit odată ce Dumitriu a ieșit. Da, chiar și fără Bancu, Crețu sau Hanca, Neagoe a avut posibilitatea de a aduce oameni proaspeți în atac, dar și în apărare. Spre deosebire de Pîrvu, care l-a pierdut și pe auto-reziliatul Achim, pârât de ”cineva” drept amator de pariuri. Nu că ar plânge cineva după el, dar ar fi fost și el la număr. Priviți banca noastră, fără Borța, împrumutat tocmai de la echipa lui Rotaru – nu mai este „Craiolguța”?– fără suspendatul Purtić, fără accidentații Pașov și Moldoveanu, fără … Să sperăm că vor fi reveniri utile la Pitești (sâmbătă, 11 martie, ora 17:30) și că evoluția promițătoare,mai ales cea din prima parte, a meciului cu oltenii – alta decât cea etalată joi, la București, contra FCSB (1-4) – va fi extinsă pe toată durata partidei cu argeșenii.
Golul: 0-1 – Un corner craiovean bătut din dreapta este respins de Grozav de la linia careului mic,din dreptul barei îndepărtate, până la Mateiu, aflat la 25 de metri, în dreapta, pregătit pentru șut. În momentul șutului, Mateiu este contrat de Meijers, balonul zboară în careu, unde Papp se duce către balon pentru un duel cu Raul Silva, care era marcat și de Dumitriu din spate. Nejucată de nimeni, mingea este ajunsă de Ișfan aproape de linia de poartă, Dumitriu nu reușește să blocheze centrarea înapoi, înspre centrul careului, și se oprește în acea poziție. Kolijić, rămas fără marcajul lui Papp, trimite în mijlocul careului mic de unde Ivan reia simplu.

Petrolul – CSU Craiova 0-1 (0-1)
Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: 4500. A marcat: Ivan (45+3).
Petrolul: Vîlceanu – Papp, Meijers, Mathaus – Doua, Dumitriu (63 Budescu), Seto, Jair, Țicu (cpt.) – Irobiso, Grozav (79 Bratu). Rezerve neutilizate: Leitner – M. Rădulescu, R. Bucur, Tucaliuc, M. Ioniță. Antrenor: Florin Pîrvu.
CSU: L. Popescu – Vătăjelu, Zajkov, Badelj (15 Raul Silva), Ndong (46 Vlădoiu) – Ișfan, Mateiu, Screciu, Ivan (cpt.) (61 Baiaram) – Marković (79 Găman), Koljić (61 Rivaldinho). Rezerve neutilizate: Lazar – Sala, Cîmpanu, Roguljić. Antrenor: Eugen Neagoe.
Avertismente: -.
Au arbitrat: Horia Mladinovici (București) – Mihai Ovidiu Artene (Vaslui), Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava). VAR: Sorin Costreie (Buftea). AVAR: Vladimir Urzică (Piatra Neamț).
Observatori: LPF (organizare) Marian Bucurescu (București); FRF (arbitraj) Eduard Eugen Dumitrescu (Pitești).
Jucătorul meciului: Ișfan.