Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și ministru al Culturii în perioada 2000-2004, a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 83 de ani.
Răzvan Theodorescu a fost istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea de Arte şi membru titular al Academiei Române din 2000 (corespondent – 1993), potrivit News.ro şi Hotnews.
De asemenea, Răzvan Theodorescu a fost director general al Televiziunii Române (1990-1992). La 14 decembrie 2004 a fost numit în funcția de membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.
În ianuarie 2007 a fost ales membru în două academii din sud-estul Europei: Academia albaneză și Academia macedoneană.
În 2008 a fost desemnat ambasador al Alianței Civilizațiilor pentru România.
A fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR).
Răzvan Theodorescu a fost laureat al Premiului Herder (1993) și a fost distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi-a exprimat regretul pentru moartea academicianului Răzvan Theodorescu.
„Este o mare durere, pentru Academia Română, pentru prieteni şi cunoştinţe, pentru ţară, pentru mine personal. A trecut în lumea drepţilor nu numai un savant, un cărturar de mare subţirime intelectuală, un istoric de marcă, ci şi un om ales, un om al Cetăţii, preocupat de bine, de bunătate, de soarta românilor. Să-i fie ţărâna uşoară şi amintirea eternă”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Academiei Române.