Majoritatea mamelor sunt de acord cu faptul ca putine momente din viata sunt la fel de intense ca acela in care iti tii prima oara bebelusul in brate. Cu toate acestea, 50% din mame intampina dificultati in a se apropia emotional de copiii lor.
O treime din femeile recent devenite mame sunt “inspaimantate” de maternitate si cel putin jumatate marturisesc ca depun eforturi zilnice pentru a face fata statutului de mama pe care il implica nasterea unui copil.
Un studiu efectuat recent pe 2.000 de mamici a demonstrat ca jumatate din ele au avut dificutati in a crea o legatura emotionala cu bebelusii lor abia nascuti. Totodata, aproape o treime din mame se simt rusinate de faptul ca, in opinia lor, nu se ridica la nivelul asteptarilor in ceea ce priveste cerintele rolului de femeie care-si creste propriul copil.
Studiul a fost efectuat la cererea organizatiei “Colief Infant Drops” si a dezvaluit ca majoritatea mamelor, adica 79% din ele, sunt de parere ca noptile nedormite reprezinta cea mai grea provocare pentru femeile care au copii foarte mici. Oboseala si nervii intinsi la maxim fac ca primele luni de viata ale bebelusului, uneori chiar si primul an, sa fie, in unele moment, un adevarat cosmar. Totodata, cercetarea a aratat ca cel putin o treime din proaspetele mamici sufera de depresie postnatala, dar doar 19% din ele cer ajutor psihologic.
“Femeile care au devenit recent mame ar trebuie sa fie mai ingaduitoare cu ele insele si sa nu mai incerce mereu sa faca totul asa cum trebuie”, spune psihologul Alison Knights.
In opinia specialistului, proaspetele mamici trebuie sa inteleaga ca ideea de “mama buna” este relativa. Totodata, daca bebelusul plange nu este, de fapt, o critica la adresa ei, nu presupune mesajul “nu esti o mama buna”. Asta fac bebelusii – mai plang.