Gianni Infantino (foto) a fost audiat de cei doi procurori extraordinari desemnaţi să preia ancheta privind întâlnirile secrete ale preşedintelui Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA) cu un fost şef al procuraturii elveţiene, a confirmat pentru AFP unul dintre cei doi magistraţi, potrivit Agerpres.
„Confirm că a avut loc o audiere de confruntare în cadrul procedurilor conduse de dr. (Ulrich) Weder şi de mine. Cu toate acestea, nu comentez momentul, amploarea şi scopul acestei audieri”, a declarat Hans Maurer într-un email adresat AFP, confirmând informaţiile difuzate de ziarele Le Monde şi Sueddeutsche Zeitung.
Potrivit celor două publicaţii, preşedintele FIFA a fost audiat la Zurich, oraşul în care se află sediul forului fotbalistic mondial. Gianni Infantino, care va candida în acest an pentru al treilea său mandat de conducător al FIFA, este vizat din iulie 2020 de proceduri penale pentru „instigare la abuz de autoritate”, „încălcare a secretului oficial” şi „obstrucţionare a procedurilor penale”.
Justiţia elveţiană îl acuză că a avut trei întâlniri secrete, în 2016 şi 2017, cu Michael Lauber, pe atunci şef al Ministerului Public al Confederaţiei (MPC), alimentând suspiciuni de coluziune (coliziune) între acuzare şi FIFA, parte civilă în majoritatea procedurilor.
Italo-elveţianul Gianni Infantino (52 ani) a asigurat, la rândul său, că a fost vorba doar de a arăta acuzării „că noua FIFA este la o mii de leghe de cea veche”. Justiţia internă a organizaţiei pe care o conduce l-a exonerat în august 2020. Ea a decis să închidă cazul ca urmare a „lipsei evidente de probe cu privire la orice presupusă încălcare a codului etic”.
Investigaţiile justiţiei elveţiene au fost reluate la sfârşitul anului 2021, după şapte luni de paralizie în urma recuzării, în mai 2021, a procurorului elveţian Stefan Keller.
Fostul şef al procuraturii elveţiene, Michael Lauber, la rândul său, a fost exclus în iunie 2019 din ancheta unui scandal de corupţie la FIFA, din cauza contactelor sale nedeclarate în 2016 şi 2017 cu Gianni Infantino. Foarte criticat, Lauber a ajuns să demisioneze un an mai târziu, în iulie 2020, înainte de a-şi pierde imunitatea.