Circa 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primării nu au desfăşurat acţiuni de încurajare a cetăţenilor la încheierea poliţei obligatorii, reiese dintr-un studiu realizat de Infocons .
„Conform datelor colectate, aproape 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea statului, respectiv sediile primăriilor de oraşe şi a instituţiilor aflate în subordinea acestora , nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primăriile de oraşe şi reşedinţe de judeţ nu au desfăşurat acţiuni în vederea informării cetăţenilor cu privire la obligaţiile prevăzute în Legea 260/2008, respectiv asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor natural”, se menţionează într-un comunicat al asociaţiei remis AGERPRES.
Printre motivele invocate de autorităţile locale pentru faptul că locuinţele aflate în administrarea acestora nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale se află: lipsa creditelor bugetare alocate în bugetul anual; constrângeri bugetare cauzate de pandemia SARS-COV2; situarea imobilelor în zone lipsite de riscurile naturale acoperite de poliţa obligatorie; insuficienţa personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care să evalueze situaţia imobilelor; număr prea mare de atribuţii în sarcina administraţiilor publice locale; responsabilitatea chiriaşilor sau a celor interesaţi de achiziţia imobilelor.
De altfel, mai semnalează sursa citată, potrivit respondenţilor, doar 45% dintre primăriile de oraşe şi reşedinţe de judeţ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuinţelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora.
În ceea ce priveşte lipsa sancţiunilor şi a măsurilor de încurajare a proprietarilor pentru încheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale, autorităţile locale susţin că motivul principal este reprezentat de insuficienţa bugetului şi a personalului de specialitate, dar şi de lipsa de interes a cetăţenilor pe acest subiect.
La nivel naţional, 68% dintre primăriile de oraşe şi de reşedinţe de judeţ au proprietăţi aflate în administrare direct sau prin societăţi ale acestora, cu un grad de cuprindere în asigurare de 36%. Totodată, conform datelor oficiale, doar 20% din totalul fondului locativ al României este asigurat împotriva dezastrelor naturale, în pofida prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, cu ­modificările şi completările ulterioare (conform datelor statistice PAD), se mai menţionează în comunicat.
Studiul a fost realizat de asociaţia InfoCons, organizaţie pentru protecţia consumatorilor, în perioada martie – decembrie 2022 şi priveşte percepţia, implicarea şi cheltuielile angajate de primăriile din toată ţara (la niveul reşedinţelor de judeţ şi oraşe) pentru asigurarea protecţiei financiare a locuinţelor, fie ele în proprietate privată sau de stat, respectiv modalitatea în care autorităţile îşi protejează clădirile administrative sau cele parte a infrastructurii critice (şcoli, spitale, etc.).