Nicoleta Dumitrescu
Deși parcă ieri a fost Revelionul, deja au trecut zece zile din noul an, semn că timpul confirmă că are aceeași rapidă scurgere pe care o percepem din ce în ce mai mult. Dar, cu cât trece timpul mai repede, cu atât şi agenda politicienilor pare că nu mai are file şi trebuie adăugate altele, pentru a putea nota în ea lunga listă de promisiuni.
Cu atât mai mult cu cât anul 2023 este, de departe, unul foarte important, având în vedere faptul că este anul de dinainte de alegeri. Și ce alegeri vor fi în 2024, în contextul în care va fi vorba despre cel mai important ciclu electoral din ultimii zece ani, când vor fi, unele după altele, la câteva luni distanță, alegerile europarlamentare, cele locale, parlamentare și prezidențiale ! Or, încă din acest an, principalele partide vor trebui să confirme că sunt cele mai bune și că merită să fie în atenția electoratului. De aici și marea înterecere între partidele care sunt acum la putere, care nu mai prididesc să spună, pe mai multe voci, firește, că datorită lor au crescut pensiile, salariul minim, iar cele mai sărace persoane primesc sprijin de la stat, sub forma diverselor ajutoare financiare.
Rămâne de văzut dacă, până la finalul finalului, partidele care formează actuala coliție aflată la guvernare vor rezista în mariajul de complezență pe care și l-au asumat forțat, în care pare că fiecare partener îi suportă și tolerează celuilalt din ce în ce mai greu pretențiile, dar mai ales abaterile. Iar piatra de încercare va fi, anul acesta, celebra rotativă, în contextul în care, pe 25 mai a.c., la Palatul Victoria, conform înțelegerii între partide, PNL va trebui să lase locul de premier celor de la PSD.
Deocamdată, liberalii au lăsat să se înțeleagă faptul că nu vor opune rezistență în acest caz, însă, scena politică din România poate oferi destule surprize, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii, când alianțele între anumite partide, făcute conștient împotriva naturii, au sfârșit, într-un final, pe drumuri separate, unul dintre parteneri optând pentru ieșirea de la guvernare. Se va repeta istoria, oare, și în cazul actualei guvernări?! Rămâne de văzut! Cert este că rotativa la șefia Guvernului este la pachet și cu câteva schimbări de miniștri, iar în acest caz rămâne de văzut cum vor arăta noile negocieri, în condițiile în care, firește, niciun partid nu vrea să piardă. Pe de altă parte, așa cum s-a văzut, PNL și PSD țin cu dinții de unele ministere considerate cheie, cum sunt cele de la Economie sau Finanțe, iar asta s-a văzut inclusiv după ce, oricât de multe brambureli au iscat unele inițiative, niciun ministru, oricât de contestat a fost el, nu a fost înlocuit. Timpul, însă, oricât de repede curge acum, își va spune cuvântul la vremea potrivită, poate chiar înainte de 25 mai a.c., fiindcă deja se speculează că una dintre formațiunile politice aflate acum la guvernare ar putea face un pas în spate , ieşind din mariajul forțat. Cu siguranță, însă, fiecare partener are și un al doilea plan de rezervă, cu strategii de scurtă și de lungă durată, având în vedere faptul că inclusiv în politică este valabilă celebra frază ”Niciodată să nu spui niciodată!”. Și asta deoarece, după cum s-a mai văzut, ieșite forțat de la guvernare, partidele consideră că pot creşte în credibilitate, ajunse fiind în opoziție, dacă aruncă… prostiile, minciunile și fărădelegile care li se reproşează doar în cârca foștilor colegi de coaliție!