Ana Maxim

Ieri, a fost lansată oficial o campanie de informare referitoare la demersurile pe care părinții care pleacă în străinătate sunt obligați să le efectueze, astfel încât copiii rămași în țară să nu fie lipsiți de drepturile lor legale și să rămână în grija unor persoane care să se poată ocupa de creșterea și îngrijirea lor. Intitulată “Părinți informați, copii protejați”, campania este organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, Instituția Prefectului Prahova, Agenția Județeană Pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova – instituții care își propun să informeze, în următoarea perioadă, autoritățile locale și comunitățile din județ cu privire la legislația în vigoare, la obligațiile părinților care pleacă în străinătate și la drepturile copiilor rămași acasă. La sediul Instituției Prefectului Prahova a avut loc ieri o ședință pe tema diseminării informațiilor din H.G. nr. 691/2015 pentru aprobarea Procedurii de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a serviciilor de care aceştia pot beneficia, precum şi pentru aprobarea Metodologiei de lucru privind colaborarea dintre direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi serviciile publice de asistenţă socială şi a modelului standard al documentelor elaborate de către acestea. Actul normativ aduce mai multe clarificări în privința obligațiilor instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și o importantă noutate: aceea că școlile sunt obligate să țină evidența elevilor cu părinți plecați la muncă peste hotare. La ședință au participat Prefectul Județului Prahova, Rodica Paraschiv, directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova – Viorel Călin și directorul adjunct al DGASPC Prahova–
Mihaela Șindilă, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova– Narcis Toboc, dar și reprezentanți ai altor instituții, printre care: Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Ploiești, Tribunalul Prahova, judecătorii din județ, Inspectoratul Școlar Prahova, Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția Locală Ploiești, Primăria Ploiești și Administrația Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, Organizația Umanitară „Concordia“ etc. În contextul apariției HG 691 din 2015 , dar și pentru că în prezent nu toți prahovenii care vor să plece peste hotare anunță acest lucru, este nevoie de această campanie de informare, au anunțat autoritățile. Concret, în perioada următoare vor avea loc întâlniri ale reprezentanților instituțiilor județene abilitate cu autoritățile locale și cetățenii, iar mai multe flyere cu informații vor ajunge la primăriile din județ. Informații se vor regăsi și pe site-urile Instituției Prefectului, DGASPC și altor instituții. Prin intermediul flyerelor, cetățenii vor fi informați că, dacă pleacă la muncă în străinătate iar copilul rămâne în grija altei persoane decât a unui părinte, au obligația legală de a anunța acest lucru la Serviciul Public de Asistență Socială de la domiciliu, iar confirmarea persoanei în grija căreia va rămâne copilul se efectuează de către Instanța de Tutelă. De asemenea, materialele informative vor conține date despre actele necesare pentru confirmarea către Instanța Tutelară a persoanei în grija căreia rămâne copilul, și numerele de telefon la care cei interesați se pot adresa pentru consiliere și informații.

2.700 sau 4.500 de copii lăsați acasă ?

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova au prezentat o statistică la nivel județean de la finalul anului 2015, potrivit căreia 2.710 copii au părinți plecați în străinătate, dintre care 1.835 se află în mediul rural. Cei mai mulți copii se încadrează în categoria de vârstă 10-13 ani. Pe primul loc, conform acestei statistici, se află orașul Mizil cu 221 de copii cu părinți plecați în străinătate, urmat de Vălenii de Munte- cu 145 de copii și de Bărcănești – cu 120 de copii în această situație. La Ploiești, la o populație de circa 200.000 de locuitori, în mod surprinzător, la sfârșitul anului trecut figurau doar 20 de copii lăsați acasă de părinți plecați în străinătate! Acestea erau datele primite de DGASPC de la Administrația Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești până la 31 decembrie 2015. Prezentă la ședința de ieri, Chiva Daniela, șefă a Serviciului Juridic din cadrul ASCC Ploiești, a precizat că de fapt cele 20 de cazuri au fost anunțate anul trecut de părinții aflați în această situație, dar că, din datele adunate de la școli în ultimele luni, reiese că la Ploiești aproape 1.800 de copii au părinți plecați în străinătate! Aceasta a mai precizat că informațiile vor fi actualizate la următoarea raportare, de la sfârșitul lunii martie.
În ultimii ani, statisticile de acest gen, de la nivelul județului, nu au fost exacte. Pe de o parte, nu toți prahovenii anunță că urmează să plece peste hotare, pe de altă parte nu toate primăriile raportau aceste date către DGASPC și nu toate urmăreau riguros situația copiilor cu părinții plecați peste hotare. Abia din 2016, datorită apariției noilor reglementări legale, care responsabilizează inclusiv școlile, vor putea fi întocmite statistici care să reflecte cât mai fidel adevărul referitor la dimensiunea fenomenului, au anunțat reprezentanții DGASPC Prahova.