România va prelua de la Qatar preşedinţia Grupului Regional al INSARAG pentru Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, începând cu anul 2024, în urma votului exprimat recent de reprezentanţii ţărilor membre.
„România a primit 90% voturi favorabile pentru a prelua în 2024 preşedinţia Grupului Regional INSARAG pentru Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, faţă de Federaţia Rusă care a primit 10% din voturi”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, marţi, AGERPRES.
În luna mai 2014, au fost iniţiate demersurile specifice procesului de certificare, conform liniilor directoare ale Grupului Consultativ Internaţional pentru Căutare – Salvare (INSARAG), pentru Echipa Naţională de Căutare-Salvare Urbană a României (RO USAR) din cadrul IGSU.
„Procesul s-a finalizat printr-o activitate practică cu durata de 36 ore, pe timpul căreia o echipă internaţională de clasificatori reprezentând ONU a evaluat modul în care s-a derulat procesul de notificare – alertare – mobilizare a echipei, fluxul informaţional, dotarea echipei, respectiv modul de execuţie şi implementare a procedurilor de căutare – salvare conform cerinţelor INSARAG”, arată sursa citată.
În urma procesului de evaluare, Echipa Naţională de Căutare – Salvare Urbană de nivel Mediu a fost clasificată, în conformitate cu prevederile ghidului Grupului Consultativ Internaţional de Căutare – Salvare organizat sub egida Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Operaţiunilor Umanitare (UN – OCHA).
În iunie 2019, urmare a participării la exerciţiul „EU MODEX Lot 3” – 2019 din Montana, Bulgaria, Echipa Naţională de Căutare – Salvare Urbană de nivel Mediu a fost reclasificată în urma procesului de evaluare de către o echipă de clasificatori desemnaţi de către UN – OCHA.
Potrivit procedurilor internaţionale, la fiecare 5 ani, echipele de căutare-salvare necesită o reevaluare.
INSARAG este o reţea globală de peste 90 de ţări şi organizaţii sub umbrela Naţiunilor Unite, care se ocupă problemele legate de căutare şi salvare urbană, având ca scop stabilirea unor standarde internaţionale minime pentru echipele de salvare şi a metodologiei de coordonare internaţională în răspunsul la cutremur pe baza Ghidurilor INSARAG aprobate de Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite 57/150 din 2002 privind „Consolidarea eficacităţii şi coordonării asistenţei internaţionale pentru căutare şi salvare urbană”.