V. Stoica
Întâlnirile pe care le-au avut elevii Liceului Teoretic Filipeștii de Pădure cu reprezentanții unei asociații religioase, vineri, 9 decembrie, și luni, 12 decembrie, au stârnit un val de nemulțumiri la nivel local, directorul adjunct al unității de învățământ fiind arătat cu degetul pentru semnarea unui protocol de organizare a unor activități de natură religioasă în incinta liceului.
Potrivit legislației în vigoare, organizarea de activități de natură religioasă sau politică în cadrul unităților de învățământ este strict interzisă. Un lucru normal, având în vedere că, la vârsta școlară, există posibilitatea mult mai mare de influențare a deciziilor pe care le pot lua copiii. De altfel, în art. 7 din Legea Educației se arată: ”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios”.
Potrivit informațiilor primite pe adresa redacției, directorul adjunct al Liceului Teoretic Filipeștii de Pădure, Constantin Moraru, ”a permis unui grup de misionari religioși să intre în liceu și să susțină conferințe la care participau concomitent câte două-trei clase de elevi, (…) în sala de sport sau în holul mare al corpului C (…) iar la final primeau dulciuri și cărți cu conținut religios. Avem convingerea că directorul adjunct Moraru știe că prozelitismul religios în școli este interzis prin lege și că, pe de altă parte, programul elevilor poate fi modificat doar prin decizia Consiliului de Administrație”.
Și primarul localității, Ciprian Morărescu, ne-a declarat că a auzit ”la nivel de zvon” despre organizarea unor întâlniri de acest gen la Liceul Teoretic și că a informat Inspectoratul Școlar despre acest lucru.
Ilona Rizea, inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Prahova, a confirmat că luni, 12 decembrie, a fost primită o informare pe această temă și a dispus ca inspectorul de specialitate (de Religie) să meargă la Filipeștii de Pădure. ”I s-a explicat domnului director adjunct că e o încălcare a legii și că trebuie să încheie un act adițional la protocolul respectiv, prin care acesta să fie anulat. A înțeles situația și a acționat în consecință, înaintând Inspectoratului și actul adițional respectiv” – Ilona Rizea, inspector școlar general.
Cum se apără directorul adjunct al unității de învățământ
”Nu este vorba despre o adunare religioasă, ci despre o serbare de Crăciun. Au avut loc întâlniri cu elevii în afara orelor de curs, vineri după-amiază și luni. Nu am scos elevii de la ore. Am încheiat un protocol de colaborare pe perioadă nedeterminată cu Asociația Misionară pentru Educarea Copiilor, care este o organizație interconfesională”, ne-a declarat directorul adjunct al Liceului Teoretic Filipeștii de Pădure, Constantin Moraru, care afirmă că i-a văzut pe reprezentanții acestei asociații în parcuri, la întâlnirile cu copiii, în Ploiești și în alte localități din țară și de aici ideea de a încheia un contract de parteneriat. Constantin Moraru, cel care a semnat protocolul cu asociația religioasă în luna septembrie 2022, este director adjunct al Liceului Teoretic Filipeștii de Pădure din luna aprilie a acestui an, funcție pe care a ocupat-o prin concurs. ”Nu a fost prozelitism religios”, consideră directorul adjunct al unității de învățământ din Filipeștii de Pădure, care spune că ”orice activitate ai organiza, ai un pic de emoții” și că ”orice am face, lucrurile sunt interpretabile”. În privința broșurilor și a dulciurilor pe care le-au primit elevii, directorul adjunct Moraru afirmă că ”au fost supărați ceilalți elevi” care nu au mai apucat să le primească, din cauza întreruperii activităților din școală…
Fără echivoc este însă ceea ce scria în protocolul de colaborare semnat cu asociația menționată, contract ce a fost reziliat, după ce Inspectoratul Școlar Prahova a trimis la Filipeștii de Pădure inspectorul de specialitate Religie: ”Școala asigură participarea beneficiarilor (elevi) la desfășurarea activității și asigurarea spațiului de desfășurare a activității”.
De precizat că acesta este primul caz de acest gen care a ajuns în atenția Inspectoratului Școlar Prahova în ultimii ani.